Business Internaţional

Fondul lui Soros şi Softbank finanţează un start-up care plănuieşte să ia cu asalt industria de 12 trilioane de dolari a construcţiilor

Fondul lui Soros şi Softbank finanţează un start-up...

Autor: Alex Ciutacu

04.02.2018, 09:05 383

În doar trei ani, Katerra a crescut de la un simplu start-up cu o abordare neobişnuită a industriei construcţuiilor, devenind o companie finanţată cu 1,3 miliarde de dolari, potrivit New York Times.

Katerra a anunţat miercuri că a strâns 865 de milioane de dolari într-o nouă rundă de finanţare condusă de Vision Fund, fondul de investiţii al SoftBank, care gestionează un portofoliu de 100 de miliarde de dolari.

Printre ultimele pariuri ale SoftBank se numără WeWork, compania de realitate augmentată Improbable şi compania de agricultură indoor Plenty.

Vision Fund şi alţi investitori – printre care Board-ul de Investiţii al Fondului de Pensii din Canada şi fondul de investiţii al lui George Soros, Soros Fund Management – susţin start-up-ul care propune o abordare diferită a industriei de construcţii care valorează peste 12 trilioane de dolari.

Fondatorii companiei, printre care Michael Marks, fost CEO al companiei de electronice Flex, Jim Davidson, fondator al firmei de tehnologie Silver lake şi Fritz H. Wolff, preşedintele executiv al firmei Wolff Company.

Katerra, care are sediul central în Menlo Park, California propune un model de business în care producţia unei clădiri, de la etapa de proiect, design şi până la construirea acestuia, sunt realizate de un singur actor. Kattera obţine materialele pe cont propriu şi creează componente în fabrica lor din Pheonix. Deja şi-a creat o reţea de furnizori la nivel mondial.

Ideea din spatele proiectului este de a aborda construcţiile într-un sistem de fabrică, precum cel al Toyota, care este cunoscută pentru eficienţa înregistrată în producţia de masă. Modelul de business prezintă similarităţi cu cel al industriei electronicelor.

„Este şocant cât de lent merg lucrurile”, transmite Michael Marks legat de industria construcţiilor. „Trebuie să lucrăm la dezvoltarea unor proceduri mult mai calitative”.

Katerra le permite clienţilor să economisească bani şi să ridice mult mai rapide clădiri de tipul celor de birouri.

Această abordare distinctă a atras deja atenţia unor investitori proeminenţi precum Foxconn, firma de investiţii DFJ, şi al mogulului Louis Bacon.

În urmă cu câteva luni, Katerra căuta noi investitori, şi printr-o serie de conexiuni – precum Terry Gou, CEO-ul Foxconn şi Jerry Yang, cofondator al Yahoo – au ajuns în legătură directă cu Masayoshi Son de la SoftBank.

„Katerra foloseşte avantajele tehnologiei de ultimă generaţie pentru a transforma radical modul în care oamenii construiesc”, a transmis într-o declaraţie Jeffrey Housenbold, managing partner în cadrul SoftBank Investment Advisers.

Din partea investitorilor, Housenbold şi Adam Fisher de la fondul lui Soros se vor alătura board-ului Katerra.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO