Business Internaţional

Ford a avut pierderi de 282 mil. dolari

27.04.2007, 17:08 25

Ford Motor a consemnat o pierdere neta de 282 mil. dolari (207 milioane de euro) in primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1,4 miliarde de dolari in intervalul similar din 2005. Evolutia a fost determinata de reducerea costurilor si de imbunatatirea rezultatelor operatiunilor din Europa si din domeniul vehiculelor de lux, care au contrabalansat partial scaderea vanzarilor din SUA si cheltuielile de restructurare.
Veniturile au totalizat 43 de miliarde de dolari in primele trei luni, comparativ cu 40,8 miliarde de dolari in perioada similara din 2005. La nivel global, veniturile obtinute de diviziile auto au urcat la 28,6 miliarde de dolari, de la 37 miliarde de dolari in ianuarie-martie 2006.
Pierderea pe actiune s-a plasat la noua centi, in conditii comparabile, excluzand elementele exceptionale. Valoarea este semnificativ mai redusa decat media prognozelor analistilor de pe Wall Street, de 60 de centi pentru un titlu.
Cotatia actiunilor Ford a crescut cu 3,4% in tranzactiile electronice derulate inaintea deschiderii sedintei bursei din New York.
Pierderea inainte de impozitare inregistrata de operatiunile din sectorul auto s-a plasat la 225 milioane de dolari, excluzand cheltuielile exceptionale, iar divizia de servicii financiare a raportat un profit de 294 de milioane de dolari. In America de Nord, Ford a pierdut 614 milioane de dolari in primul trimestru, inainte de impozitare si de deducerea elementelor exceptionale.
Ford implementeaza un program de restructurare, care prevede inchiderea a 16 unitati de productie din America de Nord si disponibilizarea a 45.000 de angajati sindicalizati, pentru a reveni pe profit, pana in 2009.
Compania a estimat in luna martie ca planul de reorganizare, denumit Way Forward, necesita costuri totale de 11,18 miliarde de dolari.
Ford, al doilea mare producator auto american, a consemnat in 2006 pierderi de 12,7 miliarde de dolari, pe fondul reducerii cererii pentru camionetele si vehiculele de teren produse de grup.
Compania americana a transmis, alaturi de General Motors si firma rusa JSC, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului o oferta neangajanta pentru privatizarea Automobile Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO