Business Internaţional

Ford vrea sa vanda o parte a actiunilor detinute la Mazda

18.11.2008, 17:43 16

Producatorul american de autovehicule Ford Motor ar putea vinde un pachet de 20% din participatia detinuta in cadrul constructorului auto japonez Mazda, masura reprezentand o parte a strategiei companiei care incearca sa obtina lichiditati pentru a face fata vanzarilor in scadere din Statele Unite si de pe alte piete.

Intentia Ford a putut fi anticipata, dupa ce televiziunea japoneza NHK a anuntat in urma cu mai mult de o luna ca grupul american doreste sa vanda aproximativ o cincime din actiunile pe care le detine la Mazda. In prezent Ford detine 33,4% din titlurile bursiere ale constructorului nipon.
La momentul anuntului, Mazda avea o capitalizare de 408,5 miliarde de yeni (4,2 mld. dolari), iar pachetul de 20% detinut de Ford valora circa 850 mil. dolari. Marti, la inchiderea bursei japoneze, Mazda era evaluata la 2,7 mld. dolari.
O parte din actiunile pe care Ford ar urma sa le vanda ar putea fi preluate de casele de comert Sumitomo si Itochu, de producatorul de piese auto Denso, precum si de alte companii din domeniul asigurarilor generale, cum ar fi Tokio Marine Holdings, potrivit informatiilor vehiculate in presa. Totodata, Mazda este asteptata sa rascumpere o parte din aceste actiuni. Purtatorul de cuvant al producatorului japonez nu a dorit sa comenteze aceste informatii.
Ford a devenit actionar la Mazda in 1979, iar din 1996 detine controlul asupra fabricantului nipon. De atunci, Ford a numit o parte din membrii de conducere ai Mazda, inclusiv patru dintre ultimii cinci directori generali. Cei doi parteneri detin impreuna cateva linii de asamblare in Statele Unite ale Americii, Thailanda si China.
Totodata, grupul auto american General Motors negociaza un plan de salvare cu guvernul SUA, situatie care poate crea un precedent si pentru Ford si Chrysler. Producatorii auto din Franta, Germania sau Marea Britanie au inaintat cereri similare guvernelor acestor tari, iar Comisia Europeana pregateste un plan cu fonduri de 40 de miliarde de euro pentru sectorul auto.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO