Business Internaţional

Forţa de muncă ieftină pune în mişcare motorul economiei germane

Forţa de muncă ieftină pune în mişcare motorul...

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2019, 00:03 706
În condiţiile în care economia germană revine pe o tendinţă de creştere lentă şi constantă după un boom de scurtă durată, aceasta se poate baza pe o resursă neobişnuită care o protejează de scăderi: o forţă de muncă slab plătită mai mare decât realizează majoritatea economiştilor, scrie Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Markus Grabka şi Carsten Schroeder de la Institutul German pentru Cercetare Economică din Berlin au remarcat că în 2017, când ţara a raportat o ocupare aproape completă a forţei de muncă, aproximativ 9 milioane de muncitori germani aveau contracte pe salarii mici, acestea reprezentând 24,5% din toate locurile de muncă, semnificativ peste rata de 18,9% anunţată de OCDE pentru 2016.

Potrivit celor doi, rata în cazul Germaniei nu a scăzut din 2008, iar acest lucru înseamnă că motorul economic german merge pe ceea ce este în Europa Occidentală forţă de muncă ieftină.

Muncitorii cu salarii mici din Germania câştigă aproximativ 19.656 de euro pe an, sub salariul mediu din orice ţară OCDE cu excepţia Mexicului.

Poziţiile cu salarii mici reprezintă 30% din cele deţinute de imigranţi sau copii de imigranţi şi 33% din totalul din statele estice postcomuniste ale Germaniei. Imigranţii şi cei din Est au câştiguri comparabile cu cele ale muncitorilor din unele ţări aflate în curs de dezvoltare.

Aceasta face în mare măsură Germania mai accesibilă din punct de vedere al costurilor de trai decât orice alte ţări europene bogate, susţinând de asemenea poziţia dominantă la export a ţării şi uriaşul excedent comercial al acesteia.

Mobilitatea în sus este redusă. În ultimii ani, partidele de stânga din Germania au încercat o îmbunătăşire a condiţiilor pentru muncitorii cu cele mai mici salarii. Măsurile au crescut veniturile celor mai săraci, dar nu au redus procentul poziţiilor cu salarii mici din economie.

Ca reacţie la explozia exporturilor care a durat până în 2017, social democraţii au cerut noi măsuri în ajutorul muncitorilor prost plătiţi. Dar Germania nu-şi poate permite o piaţă a muncii mai puţin flexibilă. Iar o generozitate sporită din partea guvernului ar fi dăunătoare când comenzile fabricilor scad, iar cererea la export este ameninţată de factori externi, scrie editorialistul Bloomberg.

Va mai dura ceva timp până când muncitorii germani vor realiza că posibilitatea adoptării unei structuri salariale ca cele din Franţa, Austria sau ţările nordice este în scădere. Ameninţarea existentă la adresa creşterii ar face periculoase orice ajustări de durată ale protecţiilor forţei de muncă, concluzionează Leonid Bershidsky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO