Business Internaţional

Fost şef al serviciilor secrete poloneze, inculpat în cazul închisorilor CIA

no title

Zbigniew Siemiatkowski, fostul şef al serviciului de informaţii polonez

Autor: Ioana Bojan

27.03.2012, 12:00 86

Fostul şef al serviciului de informaţii polonez Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat în cadrul unei anchete privind presupusa existenţă a unei închisori secrete a CIA în Polonia, relatează marţi cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP.

Citat de ziar, Siemiatkowski a confirmat inculparea sa, fără a face alte precizări.

"Am refuzat să depun mărturie în faţa Parchetului şi voi continua să refuz în toate etapele procedurii, inclusiv în faţa Tribunalului", a declarat Siemiatkowski, evocând ca motiv "securitatea statului".

Intervievat de AFP, procurorul Piotr Kosmaty, purtătorul de cuvânt al Parchetului din Cracovia, responsabil cu ancheta, a refuzat să confirme sau să dezmintă această informaţie.

"Ancheta, pe care o considerăm prioritară, se derulează sub secretul de stat şi orice dosar trebuie să rămână confidenţial. Pot numai să vă spun că nu a existat nici o arestare în cadrul acesteia", a declarat Kosmaty.

Autorităţile poloneze au respins ferm întotdeauna afirmaţiile Consiliului Europei (CoE) şi dezvăluirile presei, în special ale celei americane, potrivit cărora oficiali ai organizaţiei teroriste Al-Qaida au fost deţinuţi în Polonia de CIA.

Parchetul polonez a lansat în august 2008 o anchetă privind presupusa existenţă a unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul polonez.

Departamentul american al Justiţiei a respins în octombrie 2009 o cerere de ajutor juridic din partea Parchetului polonez, adresată în luna martie a aceluiaşi an, considerând cazul închis.

În octombrie 2010, Parchetul polonez a atribuit unui deţinut de la închisoarea Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost torturat într-o presupusă închisoare secretă a CIA din Polonia, statutul de victimă în această anchetă.

Un alt deţinut de la Guantanamo, Abu Zubaydah, considerat un adjunct al fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden, a cerut de asemenea o anchetă privind cazul său în Polonia.

În septembrie 2011, comisarul CoE pentru drepturile omului Thomas Hammarberg a somat din nou Polonia, precum şi România şi Lituania, să dea explicaţii privind utilizarea de către CIA a unor centre secrete de detenţie pe teritoriile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO