Business Internaţional

Fourtou, cu cartile pe fata

06.05.2003, 00:00 19

Dupa ce si-a tinut investitorii in intuneric timp de luni de zile in ceea ce priveste strategia sa, Jean-Rene Fourtou, presedintele grupului francez de media si telecomunicatii Vivendi Universal si-a dat in cele din urma cartile pe fata, relateaza Wall Street Journal Europe.
Conglomeratul francez  isi va vinde pana la sfarsitul anului activele diviziei americane, care cuprinde afaceri in domeniul cinematografiei, televiziunii, parcurilor de distractie si jocurile video si se va concentra pe operatiunile din telecomunicatii. Fourtou a lasat deschise discutiile cu privire la soarta grupului Universal Music, cea mai mare casa de discuri din lume, insa a precizat ca inclina spre pastrarea acestei afaceri pentru inca cativa ani in ciuda temerilor industriei muzicale fata de piraterie. De asemeni Vivendi nu va renunta la grupul Canal Plus intentionand sa redreseze divizia franceza neprofitabila de televiziune preplatita.
Aceasta strategie care se axeaza in principal pe afacerile care genereaza cash cel mai mult, reprezinta o atitudine contrara grandioasei viziuni de media si tehnologie pe care a promovat-o predecesorul lui Fourtou, Jean-Marie Messier. De asemeni, noua strategie reflecta concluzia la care a ajuns Fourtou, si anume ca nu poate sa conduca de la Paris divizia americana din California.
Jean-Rene Fourtou a anuntat ca Vivendi Universal exploreaza posibilitatea unei vanzari si ulterior a unei rascumparari a activelor de la divizia americana, inclusiv a studiourilor Universal si a canalelor Tv prin cablu, pentru a evita costuri de separare de pana la 2 mld.$. Avocatii din partea Vivendi au sugerat solutia rascumpararii pentru a preveni o serie de plati catre Barry Diller si compania acestuia USA Interactive, care controleaza impreuna 6.9 procente din Vivendi Universal Entertainment (VUE).
Barry Diller, presedinte al USA Interactive si fost presedinte al VUE, si-a asigurat garantiile de plata pentru a minimaliza potentialele costuri cu taxele, in urma tranzactiei de anul trecut in valoare de 14 mld.$, prin care a vandut activele USA de la operatiunile din industria divertismentului catre Vivendi.
Jean-Rene Fourtou a confirmat saptamana trecuta ca Vivendi Universal cauta cumparatori pentru parti sau toate activele VUE. Orice separare a operatiunilor ar declansa obligativitatea de plata a taxelor de catre VUE, despre care avocatii Vivendi spun ca sunt mai mici de cele 2 mld.$ sugerate de catre Diller. Avocatii Vivendi sunt totusi de parere ca aceste plati ar putea sa fie evitate daca potentialii cumparatori pentru active precum Universal Television, care include productia TV, distributia si canalele USA si Sci-fi, ar fi de acord sa cumpere tot VUE si sa revanda afacerile non-Tv inapoi catre Vivendi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO