Business Internaţional

Fragilitatea fabricilor la nivel mondial se adaugă listei de temeri pe 2019 ale băncilor centrale

Fragilitatea fabricilor la nivel mondial se adaugă...

Autor: Catalina Apostoiu

03.01.2019, 17:00 151

Indicatorii privind sectorul manufacturier din cele mai mari economii ale lumii au semnalat scăderi la sfârşitul anului trecut, anul 2019 începând cu noi provocări pentru creşterea economiei mondiale şi pentru băncile centrale, scrie Bloomberg.

Indicele privind sectorul manufacturier mondial al JPMorgan Chase şi IHS Markit a atins în luna decembrie cel mai scăzut nivel din septembrie 2016, în condiţiile în care indicatorii privind comenzile şi angajările au scăzut. Aceasta după ce alţi indicatori IHS Markit au arătat o deteriorare a condiţiilor fabricilor din majoritatea economiilor orientate către export din Asia. Creşterea fabricilor din zona euro a atins cel mai jos nivel din aproape trei ani.

În Statele Unite, există dovezi în creştere că războiul comercial al preşedintelui Donald Trump devine un obstacol din ce în ce mai serios pentru producători. Cinci indicatori Fed privind sectoare manufacturiere regionale au scăzut în decembrie, prima scădere la unison din mai 2016.

Volumul în creştere de date slabe ar putea spori presiunile asupra Fed în sensul semnalării unei pauze imediate a ritmului trimestrial de majorare a dobânzilor.

Tensiunile comerciale dintre SUA şi China erodează cererea la nivelul huburilor manufacturiere din Asia şi din economiile europene orientate către exporturi ca Germania. Fondul Monetar Internaţional şi-a redus în octombrie proiecţiile de creştere a economiei mondiale pe 2018 şi 2019, invocând nesiguranţa de ordin comercial.

Creşterea economiei chineze, a doua cea mai mare a lumii, este aşteptată să încetinească la 6,6% în 2018, cel mai slab ritm din aproape trei decenii, încetinirea urmând să continue în acest an şi anul viitor.

Între timp, economiştii anticipează o expansiune mai lentă a economiei americane şi a numărului de locuri de muncă din SUA pe fondul estompării efectelor stimulentelor fiscale de anul trecut.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a identificat protecţionismul drept un risc cheie pentru zona euro în 2019, pe lângă vulnerabilităţile legate de economiile emergente şi volatilitatea pieţelor. În Europa, creştere economică a încetinit dramatic în cea de-a doua parte a anului trecut, fără niciun semn de revenire către sfârşitul de an. Indicele IHS Markit pentru sectorul manufacturier al zonei euro a scăzut în decembrie.

Exportatorii din zona euro îşi restrâng activitatea pe fondul temerilor privind protecţionismul, temeri care se adaugă la problemele locale din industriile auto şi bancară. Brexitul reprezintă de asemenea un risc major. Perspectivele sumbre i-au determinat pe investitori să parieze că BCE şi Banca Angliei ar putea fi incapabile să majoreze dobânzile în acest an.

 
 

Virus-free. www.avast.co
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO