Business Internaţional

Franta asteapta crestere economica de la Jocurile Olimpice din 2012

10.06.2005, 16:52 20

Franta ar putea gazdui Olimpiada de vara din 2012 pentru prima oara in 88 de ani, datorita suportului manifestat de cetatenii francezi, relateaza Bloomberg.

La a treia incercare din ultimii 20 de ani de organizare a Jocurilor Olimpice, Parisul are toate sansele sa invinga alte locatii precum: Londra, Madrid, Moscova si New York, a declarat casa de pariuri britanica Ladbrokes. Parisul si Londra au fost nominalizate de Comitetul International Olimpic ca locatiile cu cele mai mari sanse de organizare a acestui eveniment. CÃ¥stigatorul va fi selectat de Comitetul International Olimpic pe data de 6 iulie.

Conform Boston Consulting Group, jocurile de vara vor crea 60.000 de locuri de munca si vor aduce in economia franceza 6 miliarde de euro, imbunatatind imaginea Frantei, afectata de respingerea constitutiei europene. Presedintele Frantei Jacques Chirac, a carui popularitate a inregistrat o scadere vertiginoasa in ultima perioada, l-a inlocuit luna trecuta pe prim-ministrul Jean-Pierre Raffarin cu Dominique de Villepin si a promis ca va reducere nivelul somajului. Increderea francezilor in mediul de afaceri a atins un minim pentru a 19-a luna consecutiv.

"Miza economica este atåt de mare incåt toate companiile, independent de marimea lor, vor beneficia de organizarea acestui eveniment, a spus Arnaud Lagardere, directorul executiv al Lagardere, care conduce un grup de 20 de companii ce sustin organizarea jocurilor de vara de catre Franta.

Inca din 1976, Jocurile Olimpice au generat profituri imense pentru tarile organizatoare. Din 1996, anul in care Grecia a fost aleasa sa gazduiasca Jocurile Olimpice, economia acestei tari a inregistrat o evolutie medie de 3,9 procente pe an, a treia cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana.

Francezul Pierre de Coubertin a fondat Comitetul International Olimpic in 1894, la Paris. Doi ani mai tårziu, primele jocuri olimpice moderne au avut loc in Atena.

Parisul, care a gazduit jocurile in 1900 si 1924, si a esuat in incercarile sale de organizare a evenimentului in 1992 si 2008, a fost declarat favorit si este cotat cu sanse de 1-6 de casa de pariuri Ladbrokes. Londra este considerata a doua favorita cu 7-2, urmata de Madrid cu 16-1, New York cu 33-1 si Moscova cu 100-1.

"Suntem aproape de o decizie finala, deoarece peste o luna Comitetul International Olimpic se va intruni la Singapore", a declarat Bertrand Delanoe, primarul Parisului. "Dar nu vrem sa cadem in capacana si sa fim prea increzatori."

La sapte ani de la cea de-a 30-a olimpiada, jocurile vor aduce 35 de miliarde de euro si 45.000 de locuri de munca din activitati turistice si sportive, a declarat Lagardere.

Comitetul olimpic francez a estimat ca va cheltui 6,2 miliarde de dolari (5 miliarde de euro) pentru a imbunatati arenele sportive existente, a retelei de transporturi, precum si pentru construirea unui sat olimpic in nord-estul Parisului. Bugetul acestui proiect este de 2,7 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), "si poate fi realizat," a declarat Comitetul International Olimpic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO