Business Internaţional

Franţa, de la un guvern „fără pată“ la unul „războinic“, epuizarea soluţiei socialiste? Hollande îşi pune încrederea pentru salvarea economiei în „cel mai războinic“ şi popular ministru, o soluţie extremă

Rocadă disperată la conducerea guvernului francez: Jean-Marc Ayrault (stânga), care a demisionat din funcţia de premier luni, este înlocuit de fostul ministru de interne Manuel Valls (dreapta), un politician „războinic” şi popular

Rocadă disperată la conducerea guvernului francez: Jean-Marc Ayrault (stânga), care a demisionat din funcţia de premier luni, este înlocuit de fostul ministru de interne Manuel Valls (dreapta), un politician „războinic” şi popular

Autor: Ioana Tudor

02.04.2014, 00:06 668
Prin soluţia aleasă pentru sal­varea economiei franceze, nu­mirea ca premier a fostului mi­nistru de interne Manuel Valls, „cel mai războinic“ şi popular membru al fostului cabinet, preşedintele francez îşi recunoaşte neputinţa şi mizează ca ultimă carte pentru salvarea mandatului pe cea mai de dreapta opţiune pe care i-o permite ideologia socialistă.

„V-aţi exprimat nemulţumirea şi dezamăgirea. V-am înţeles mesajul, este clar. Prea puţine schimbări şi prea multă tărăgănare, prea puţine locuri de muncă şi un şomaj prea ridicat, insuficientă echitate socială şi prea multe taxe. Şi apoi întrebarea dacă suntem capabili să rezolvăm aceste probleme. Am luat acest mesaj personal şi vă răspund cu onestitate şi fără ocolişuri. Vă repet: trebuie să readucem ţara pe calea cea bună,“ a spus Hollande în primul său mesaj după alegeri.

În aceste alegeri, locale, Frontul Na­ţional, un partid de extremă-dreapta anti-UE, antiimigranţi şi anticapitalism discre­ţionar, condus de Marine Le Pen, a obţinut cel mai bun rezultat din istoria formaţiunii, preluând puterea în 11 oraşe. 

Valls, supranumit şi „Sticletele-şef“, şi-a câştigat popularitatea prin războilul declarat criminalităţii, una dintre marile nemulţumiri ale francezilor, şi mai ales prin atitudinea dură privind migranţii romi. El este atât de „de dreapta cât este posibil să fii în Partidul Socialist Francez“, îl descrie Financial Times pe noul premier.

Om de acţiune, Valls, mai tânăr cu 13 ani decât predecesorul său Jean-Marc Ayrault, se bucură de o popularitate în rândul populaţiei la care Hollande nici n-ar putea visa după pierderea alegerilor. Premierul este respectat chiar şi de politicienii din partidele rivale.

 

„Sticletele-şef“

Valls are 51 de ani, s-a născut în Barcelona dintr-un tată catalan şi o mamă cu origini elveţiene şi italiene şi şi-a câştigat popularitatea prin atitudinea dură privind imigraţia şi prin măsurile pentru reducerea criminalităţii, care i-au atras numele de „Premier flic“ (în traducere, Sticletele-şef), scrie The Guardian.

Valls s-a alăturat Partidului Socialist la vârsta de 17 ani. El a fost rivalul lui Hollande în cursa pentru nominalizarea candidatului socialist pentru alegerile prezidenţiale din 2012, însă mai târziu a devenit purtătorul de cuvând al acestuia în campania electorală în care Hollande a promis un guvern „fără pată“ – pătat ulterior de scandaluri de evaziune în care a fost implicat printre alţii ministrul buge­tului, ales pentru a lupta cu evaziunea.

Valls, descris de Le Monde ca fiind „cel mai războinic ministru“, aparţine aripii drepte a Partidului Socialist şi este adeptul „realismului economic“, al „responsa­bilităţii individuale“ şi al social-democraţiei după model german şi scandinav, o com­binaţie de economie de piaţă şi stat cu rol cheie în protejarea şi asigurarea bunăstării cetăţenilor. Valls s-a descris în trecut ca „blairist“ (referire la fostul premier britanic laburist Tony Blair) şi „clintonian“, după numele fostului preşedinte democrat al SUA Bill Clinton. Valls este considerat, de asemenea, popular şi printre politicienii partidelor rivale, notează BBC.

Declaraţiile acestuia privind cetăţenii de etnie romă au făcut vâlvă anul trecut în Franţa şi peste hotare. Valls a afirmat că romii au un stil de viaţă „extrem de diferit de al nostru“, ceea ce stârneşte adeseori situaţii conflictuale. Valls a subliniat că „nu există altă soluţie“ decât să fie distruse taberele de romi, iar aceştia să fie trimişi în ţările lor de origine. La o săptămână de la aceste afirmaţii, Leonarda Dibrani, o elevă kosovară de etnie romă, a fost arestată în timpul unei excursii în Franţa şi expulzată în Kosovo, spre indignarea societăţii civile.

În prezent, Franţa are 2 milioane de cetăţeni francezi de etnie romă. Cei vizaţi de expulzări au fost circa 15.000-20.000 de imigranţi romi din România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Moldova, Croaţia şi Kosovo, care nu au cetăţenie franceză, notează The Cambridge Globalist.

 

„Jean-Marc Ayrault a realizat reforme care îi fac onoare... I-am oferit lui Manuel Valls postul de premier“

Fostul premier Jean-Marc Ayrault, care a demisionat luni ca reacţie la înfrângerea socialiştilor în alegerile locale, era, la preluarea funcţiei, cel mai popular premier din ultimii 50 de ani, însă a fost treptat considerat responsabil pentru neputinţa lui Hollande de a concretiza promisiunile din campania electorală, scrie France 24.

Ayrault a recunoscut că rezultatul alegerilor locale a fost „o înfrângere pentru guvern“ şi şi-a asumat responsabilitatea pentru aceasta. „Cred că nu am explicat îndeajuns că efortul de a revigora economia, pe care l-am făcut din 2012, a fost esenţial pentru ţara noastră“, a spus Ayrault.

„Jean-Marc Ayrault a realizat reforme care îi fac onoare. Îi sunt recunoscător. I-am oferit lui Manuel Valls postul de premier“, a afirmat Hollande, adăugând că „este timpul să începem un nou capitol“.

Valls va conduce un guvern „com­bativ“, a subliniat preşedintele. În urma alegerilor locale, Frontul Naţional a obţinut 6,8% din votu­rile alegătorilor, cel mai bun rezultat din istoria sa.

Formaţiunea de dreapta Uniunea pentru o Mişcare Popu­lară, condusă cândva de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, şi aliaţii săi au obţinut puţin sub 46% din voturi, preluând con­trolul în circa 140 de oraşe, inclusiv în unele dintre cele consi­derate cândva bastioane de stânga. Socia­liştii au pierdut controlul în 151 de oraşe, cea mai dură înfrângere din istoria lor.

Victoria socialistei Anne Hidalgo, care a devenit prima femeie primar a capitalei franceze, este singura consolare pentru Hollande. Preşedintele a subliniat că obiectivul principal al noului guvern este implementarea „pactului de responsabilitate“ care include reducerea taxelor cu forţa de muncă pentru companii pentru a încuraja angajările şi reducerea şomajului. De asemenea, Holland a afirmat că vor fi reduse şi contribuţiile datorate de angajaţi, notează CNBC.

 

Ce spun analiştii şi politicienii despre remanierea guvernamentală: „Este ca şi cum ai rearanja scaunele de pe puntea Titanicului“

„Jean-Marc Ayrault nu este singurul vinovat, dar a venit vremea pentru măsuri de şoc,“ a afirmat parlamentarul socialist Julien Dray, citat de Bloomberg.  El a subliniat că a venit timpul ca guvernului să i se dea „o nouă înfăţişare“.

„Deşi are experienţă limitată în guvern Manuel Valls este omul potrivit pentru a conduce guvernul în perioada grea de implementare rapidă a reformelor structurale şi de reducere a cheltuielilor“, explică Dominique Barbet, economist la BNP Paribas.

Unii analişti se îndoiesc că remanierea guvernamentală din Franţa este o soluţie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara.

„Este ca şi cum ai rearanja scaunele de pe puntea Titanicului. Rezolvarea problemelor economice este singura soluţie la nemulţumirea francezilor faţă de guvern“, a explicat Rainbow Murray, profesor asociat la Queen Mary University din Londra, pentru CNBC.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO