Business Internaţional

Franţa învinge Norvegia şi e campioană mondială la handbal feminin - 2

Franţa învinge Norvegia şi e campioană mondială la...

Autor: Rafael Hekman

17.12.2023, 21:46 27

Echipa naţională a Franţei s-a impus duminică în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, învingând Norvegia în ultimul act al competiţiei cu 31-28 (20-17). Medaliile de bronz au revenit echipei Danemarcei.

Franţa şi-a adjudecat al treilea titlu la Campionatul Mondial feminin IHF, cu o prestaţie excelentă în faţa campioanei în exerciţiu, Norvegia, obţinând medaliile de aur pentru a doua oară în ultimele patru ediţii ale competiţiei.

Niciodată actul final al competiţiei fanion a handbalului mondial nu s-a încheiat cu atâtea goluri în timp regulamentar şi nici nu s-a jucat atât de rapid. Campioana olimpică în exerciţiu şi campioana mondială în exerciţiu au oferitduminică o finală spectacol, una despre care se va vorbi încă mulţi ani de acum încolo.

Franţa a câştigat titlul pentru a treia oară în istorie, la o ediţie a Campionatului Mondial feminin IHF 2023 care a înregistrat cel mai mare număr de spectatori din istoria competiţiei.

Norvegia pleca uşor favorită, cu toate că a cedat cu 23:24 în runda principală în faţa Franţei, campioana mondială în exerciţiu câştigând anterior trei din cele patru finale împotriva "Les Bleuses".

Dar, ca şi la ediţia precedentă, din Spania 2021, Franţa a fost cea care a condus la pauză, 20:17, după o prestaţie ofensivă de excepţie.

O eficienţă de 80% la aruncările din acţiune a fost suficientă pentru a propulsa Franţa la 20 de goluri, fiind pentru prima dată când o echipă înscrie atât de multe goluri în prima repriză a unei finale.

În repriza a doua portarii au apărat mai multe aruncări, Katrine Lunde şi Hatadou Sako intrând punându-şi amprenta pe joc. Lunde a avut opt parade pentru o eficienţă de 42% până în minutul 48, dar Franţa era încă la conducere, 26:24, însă diferenţa începea să fie din ce în ce mai mică, după ce la un moment dat condcea cu patru goluri.

Franţa ştia deja la ce să se aştepte, după ce pierduse titlul în urmă cu doi ani, după o repriză secundă aproape fără cusur din partea Norvegiei. Dar de data aceasta, formaţia scandinavă nu a mai reuşit aceaşi prestaţie ofensivă, având prea multe greşeli şi jocuri, care au redus simţitor şansele Norvegiei.

După două recuperări consecutive, Franţa a profitat pe contraatac rapid şi a creat un avantaj de 29:25 cu şapte minute înainte de final, ceea ce a determinat un time-out al echipei lui Hergeirsson.

Norvegia a reuşit să reducă ecartul la două goluri, dar coordonatoarea Lena Grandveau, vedeta în devenire a Franţei, în vârstă de 20 de ani, a fost cea care a marcat un gol decisiv şi a pus mai multă presiune asupra Norvegiei, la 30:27.

Grandveau a marcat apoi pentru a stabili scorul final, 31:28, Franţa terminând Campionatul Mondial feminin IHF cu nouă victorii, din nouă meciuri.
Franţa a egalat acum Uniunea Sovietică şi Germania ca echipe cu trei titluri mondiale, în timp ce antrenorul Olivier Krumbholz se desparte de echipa naţională cu o mare bucurie, obţinând a şaptea medalie - a treia de aur - la ultima sa ediţie a Campionatului Mondial feminin IHF.

Pe de altă parte, Norvegia a pierdut a cincea finală din istorie, rămânând cu patru titluri, cinci medalii de argint şi trei de bronz, fiind în continuare cea mai medaliată echipă de la Campionatul Mondial feminin IHF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO