Business Internaţional

Franţa schiţează drumul Renault fără Carlos Ghosn lăsat în închisoare în Japonia

Franţa schiţează drumul Renault fără Carlos Ghosn...

Autor: Catalina Apostoiu

20.01.2019, 22:28 674

Guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault, cu un pachet de acţiuni de 15%, a decis recent că Carlos Ghosn va trebui înlocuit din poziţiile de preşedinte şi CEO al companiei, după ce Franţa l-a susţinut iniţial.

În condiţiile în care Carlos Ghosn şi-ar putea petrece următoarele luni în detenţie, „intrăm într-o nouă fază“, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, potrivit Financial Times.

Recent, o anchetă comună a Nissan şi Mitsubishi a descoperit că Ghosn a primit plăţi „necuvenite“ de 7,8 mil. euro de la un joint venture stabilit de cele două companii în Olanda.

Apropiaţii companiei Renault sunt de ase­menea conştienţi că în opinia publică fran­ceză s-a întors îm­po­triva lui Ghosn.

„Nu putem aştepta, în condiţiile în care veşti plauzibile, dar neverificate, tot apar“, a declarat o persoană fami­li­arizată cu gândirea boardului Renault. „Trebuie să acţionăm“.

Constructorul auto francez a confir­mat săptămâna trecută că „lucrează ac­tiv pentru găsirea celei mai bune so­luţii pentru leadershipul viitor al grupului“.

Jean-Dominique Senard, şeful Michelin, este considerat drept favorit pentru preluarea poziţiei de preşedinte al Renault. Thierry Bollore, directorul opera­ţional care s-a ocupat de con­du­cerea operaţiunilor zilnice ale Renault de la momentul arestării lui Ghosn, ar putea fi desemnat CEO, potrivit unor surse familiarizate cu planurile companiei.

Spre deosebire de Nissan, care l-a demis pe Ghosn din poziţia de preşedinte la scurt timp după arestarea acestuia în noiembrie, Renault l-a menţinut pe Ghosn în poziţiile deţinute după ce o anchetă internă privind activitatea acestuia din 2017-2018 nu a descoperit nicio neregulă.

Totuşi, guvernul, cât şi compania, au ajuns să realizeze că acuzaţiile ce se acumulează împotriva lui Ghosn încep să devină o provocare majoră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO