Business Internaţional

Friedman: "intoducerea euro este o grava eroare"

28.08.2001, 00:00 11



Economia europeana va supravietui efectelor recesiunii cunoscute de Statele Unite, dar cele 12 state incluse in zona euro vor traversa, cel mai probabil, "o perioada extrem de turbulenta", ca urmare a introducerii monedei unice europene, preconizeaza laureatul Premiului Nobel pentru economie, Milton Friedman.

Friedman a adaugat, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Corriere della Sera, ca introducerea euro reprezinta o "grava eroare", care ar putea da nastere unei "perioade de turbulenta".

"In loc sa incurajeze aparitia unui sistem politic unificat, moneda unica europeana va crea diferente", a mai spus detinatorul Premiului Nobel, care a dat exemplul Irlandei, a carei economie necesita, in acest moment, o inasprire a politicii monetare, in timp ce Italia ar avea nevoie a o relaxare a acesteia.

Economistul a mai apreciat ca SUA se afla deja in plina recesiune. "Scaderea productiei si cresterea somajului o arata in mod clar", a afirmat Friedman, care a precizat ca utilizarea cuvantului "recesiune" ramane o chestiune de semantica. Mediadax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO