• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Fuga după găini. Penuriile alimentează penurii în SUA. După criza de ouă, e criză de pui

Fuga după găini. Penuriile alimentează penurii în SUA. După criza de ouă, e criză de pui

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2023, 00:06 299

Care a fost prima: penuria de pui sau de ouă? Nu contează, răs­punsul la criză este găina.

Speriaţi de scumpirea spectacu­loasă a ouălor, unii americani s-au apu­cat să-şi crească propriile găini ouătoare, scrie The New York Times.

„Toată lumea vrea găini ouă­toare“, spune Ginger Stevenson, director de marketing la Murray McMurray Hatchery. „Când rămâ­nem fără găini nu putem spune: Ei bine, putem fabrica alţi pui“.

Experienţa acesteia nu este uni­că. Crescătoriile de pui din întreaga ţară raportează creşteri robuste ale cererii în acest an. Mulţi pun seama pe scumpirea puternică a alimente­lor, în special a ouălor, care în decem­brie au costat cu 59,9% mai mult în termeni anuali.

Căutările pe Google pentru „creş­terea puilor“ s-au înmulţit dra­matic faţă de anul trecut. Acest lucru se datorează unui fenomen mai am­plu: o proporţie mică, dar în creştere rapidă din populaţia Americii a devenit interesată de a-şi produce propria hrană acasă, o tendinţă incipientă înainte de pandemie, dar învigorată de penuriile care au apărut după.

Specialiştii avertizează că o astfel de producţie implică costuri destul de mari, însă americanii nu se lasă.

Interesul crescând legat de creş­terea păsărilor evidenţiază cum prima experienţă a americanilor legată de inflaţie şi penurii din anii ’80 lasă urme asupra societăţii, urme ce ar putea persista după ce creşterile de costuri se temperează. Iar poves­tea găinii şi oului, una în care pro­blemele legate de aprovizionare s-au suprapus pentru a crea rapid inflaţie şi a crea dificultăţi oamenilor, este un fel de alegorie a ceea ce s-a întâmplat în economie ca întreg din 2020.

Preţurile ouălor au mai scăzut în America, însă goana după găini de­clanşată de penuria de ouă demon­strează cum o penurie poate duce la o altă penurie. Deşi crescătoriile pot teoretic să producă mai mulţi pui pentru a acoperi cererea, acest lucru este dificil în condiţiile economice actuale, cu costuri ridicate ale forţei de muncă şi echipamentelor.

În Marea Britanie, însă, preţurile ouălor rămân extrem de ridicate, ouăle devenind recent subiect de meme-uri amuzante.

Pe lângă penuria de ouă, în SUA se profilează noi penurii în acest an.

Potrivit eatthis.com, americanii se confruntă deja cu scumpiri dramatice pentru suc de portocale, conserve de peşte, carne de vită, salată, ulei de floarea soarelui şi de palmier, pâine şi produse de patiserie, şampanie.


 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881