Business Internaţional

Fukushima, în continuare în alertă critică: cuva unui reactor ar putea fi avariată

 Fukushima, în continuare în alertă critică: cuva unui reactor ar putea fi avariată

Autor: Radu Racu

25.03.2011, 15:41 28

O posibilă fisură la una din cuvelereactoarelor nucleare de la centrala japoneză dinFukushima ar putea provoca noi contaminări în regiune,îngreunând astfel şi mai mult eforturile autorităţilor nipone de astopa criza declanşată de cutremurul din urmă cu două săptămâni,scrie ABC News.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power(TEPCO), a anunţat vineri că incinta Reactorului 3 al centralei,care conţine barele de combustibil, ar putea fi avariată. Premieruljaponez Naoto Kan a afirmat în cursul zilei că situaţia este "gravăşi serioasă" şi că "nu sunt motive să fim optimişti".

Kan şi-a exprimat respectul "faţă de toţi ceicare şi-au unit forţele pentru a face faţă celei mai grave crizecare afectează Japonia după al II-lea Război Mondial".

Cuva reactorului 3 al centralei nuclearejaponeze Fukushima, care conţine bare decombustibil, ar putea fi avariată, a anunţat vineri compania TokyoElectric Power (TEPCO), potrivit AFP.

"Este posibil ca incinta care conţine barele de combustibil înreactor să fie avariată", a declarat pentru AFP un oficial dincadrul companiei.

Autorităţile japoneze se luptă de douăsăptămâni să evite un dezastru nuclear, după ce un cutremur de 9grade pe scara Richter a produs defecţiuni la sistemele de răcireale reactoarelor.

Reactorul 3 a suferit avarii grave, acoperişul clădiriisuperioare fiind distrus în întregime de o explozie puternicăprodusă din cauza acumulării de hidrogen, în urma operaţiunilor dedepresurizare.

Reactorul 3 ridică cele mai multe problemedeoarece este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid deuraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO