Business Internaţional

GDF Suez confirma tinta de profit de 17 mld. euro

17.06.2008, 20:32 21

Compania energetica GDF Suez, rezultata in urma fuziunii companiilor Gaz de France si Suez, doreste sa devina cea de-a treia mare companie de profil la nivel mondial, stabilindu-si un profit operational tinta pentru 2010 de aproximativ 17 mld. euro (26,2 mld. dolari), scrie Bloomberg.
In perioada 2008-2010, compania energetica anunta investitii anuale de minim 10 mld. euro (15,41 mld. dolari). De asemenea compania estimeaza pana in 2013 o reducere a cheltuielilor companiei cu aproximativ 1 mld. euro (1,54 mld. dolari) pe an.
Cele doua companii au intrat in ultima etapa a planului de fuziune, inceput in urma cu un an, la insistentele presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Planul de fuziune ale celor doua companii a fost insa anuntat pentru prima data in februarie 2006. Actionarii celor doua companii urmeaza ca in decursul acestei saptamani sa voteze daca sunt sau nu de acord cu conditiile de fuziune, care presupun schimburi de actiuni intre cele doua companii, precum si infiintarea unei noi companii, Suez Environment.
Potrivit conditiilor de fuziune, compania Suez va plati 22 de actiuni pentru 21 de actiuni in cadrul Gaz de France, aceasta din urma fiind detinatarea celei mai mari retele de transport de gaze naturale din Europa.
Fuziunea dintre cele doua companii va avea efect retroactiv, incepand cu 1 ianuarie anul acesta, si se va fundamenta pe rapoartele financiare din anul 2007. In urma tranzactiei, activele companiei Suez vor trece in proprietatea Gaz de France, compania Suez Environment va fi listata pentru prima oara la bursa Euronext din Paris si Bruxelles, iar actionarii Suez vor primi in schimbul unei actiuni Suez Environment patru noi actiuni Suez.
Cele doua companii estimeaza pentru acest an o crestere a profitului operational de 10%, atingand nivelul de 17 mld. euro. De asemenea, Gaz de France, impreuna cu compania Suez doresc sa majoreze rezerva de gaze naturale pana la nivelul echivalent al 1,5 mld. barili de petrol, comparativ cu nivelul atins in 2006.
Prin fuziunea celor doua companii, capacitatea de stocare a gazelor naturale din Europa va creste cu cel putin 35% pana in 2013, in timp ce cota de piata a noii companii va acoperi o cincime din totalul pietei de energie electrica din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO