Business Internaţional

Georgienii incearca sa faca fata razboiului

22.08.2008, 20:25 13

Banca centrala a Georgiei, o tara unde mai bine de o treime din teritoriu se afla sub ocupatie, a redus dobanza de politica monetara, in incercarea de a impulsiona o economie aflata sub presiune inca de dinainte de invazia ruseasca din 8 august, scrie Bloomberg.
Oficialii bancii centrale au decis reducerea dobanzii de referinta de la 12% la 11%, pentru a contrabalansa efectele razboiului asupra asupra economiei tarii. "Principalul nostru scop este de a mentine stabilitatea macroeconomica", a declarat David Amaglobeli, presedintele institutiei.
In acelasi timp, Amaglobeli a reafirmat previziunile potrivit carora tara va inregistra anul acesta o crestere economica de 9%, in scadere fata de 12,4% in 2007. "Consider ca am trecut deja de cea mai dificila perioada, si anume, aceea in care actiunile militare erau in plina desfasurare", a adaugat presedintele bancii centrale.
Exista insa voci care spun ca oficialii sunt prea optimisti.
"Deplasarea unui numar semnificativ de oameni, intreruperea activitatilor de comert si pagubele aduse infrastructurii vor afecta si de acum incolo cresterea economica", a declarat Edward Parker, analist la agentia de evaluare Fitch Rating, care a redus ratingul de credit al Georgiei in momentul declansarii razboiului.
De la inceputul operatiunilor militare, tranzactiile cu obligatiunile cu scadenta la cinci ani emise de autoritatile de la Tbilisi s-au prabusit, randamentul acestora ajungand la 10,2%, de la 8,5%.
Rusia, care a ignorat apelurile de retragere venite din partea tarilor occidentale, controleaza inca portul maritim Poti si orasul Gori, unul dintre principalele noduri rutiere ale tarii.
Totusi, in conditiile in care operatiunile militare au incetat, iar armata rusa nu mai reprezinta un pericol pentru capitala Tbilisi, viata incepe sa revina la normal in cel mai mare oras al tarii, spune Vladimer Papava, economist la Georgian Foundation for Strategic and International Studies.
"A existat un val de panica pe 11 august, cand se zvonea ca rusii vin sa ocupe capitala", a declarat Papava, adaugand ca "exista o agitatie uriasa, iar oamenii alergau sa-si faca provizii". Dar aceasta situatie nu a durat foarte mult.
De exemplu, preturile practicate de catre Populi, cel mai mare lant de supermarketuri din tara, au ramas aproape neschimbate fata de perioada anterioara izbucnirii conflictului, semn ca balanta dintre cerere si oferta nu s-a modificat radical.
Cel mai probabil, inflatia va cobori anul acesta pana la 8%, fata de 11% anul trecut, potrivit estimarilor bancii centrale.
Mai mult, pe durata conflictului, activitatea a continuat pe toate segmentele industriale, existand in acelasi timp rezerve "mai mult decat suficiente" de petrol si de carburanti, potrivit ministrului de finante Nika Gilauri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO