Business Internaţional

Germania a trecut pe primul loc in topul exportatorilor lumii

15.10.2003, 00:00 37

In luna august Germania a ocupat primul loc pe lista exportatorilor mondiali, in timp ce Statele Unite si Japonia s-au situat pe urmatoarele doua locuri, conform datelor furnizate de Organizatia pentru Coperare Eonomica si Dzvoltare(OECD) si FMI.
Prin exporturi ce au atins valoarea de 65 de miliarde de dolari, Germania a depasit pentru prima data in 11 ani cea mai puternica economie a lumii - Statele Unite. De asemenea, cota de piata a acesteia in comertul international a depasit 10%. Cresterea economiilor din Centrul si Estul Europei a fost principalul sustinator al exporturilor germane. In aceasta zona a Europei Germania exporta mai mult decat in SUA - in special produse alimentare, masini si utilaje. Potrivit datelor furnizate de BDI, autoritatea care guverneaza sectorul industrial, comertul Germaniei cu viitoarele membre ale Uniunii Europene a cunoscut o crestere cu 6%.
O buna perioada de timp analistii au considerat ca lipsa de atractivitate a produselor germane a fost una din principalele cauzele care au dus la declinul economic al Germaniei. Se pare ca conceptiile s-au schimbat : " Productia Germaniei este diversificata  si de foarte buna calitate," a declarat un oficial german." Bunurile americane sunt de o calitate inferioara, iar japonezii livreaza productie de masa."
La inceputul anilor 1990, competitivitatea Germaniei a avut de suferit de pe urma costurilor salariale destul de ridicate si a aprecierii masive a marcii, care a survenit in urma reunificarii. " Nu ne mai confruntam cu aceste probleme," a declarat Harald Jorg, economist la Dresder Bank. Revenirea Germaniei in liga celor mai puternici exportatori mondiali este atribuita de unii analisti pe seama unui control riguros al costurilor.
Miscarile cursului valutar au jucat de asemenea un rol important in aceasta ecuatie. Exorturile germane denominate in dolari din prima jumatate a anului au fost impulsionate o evolutie ascendenta a monedei euro fata de moneda americana. Pe termen lung insa, un curs de schimb ridicat reprezinta un real pericol. Peformantele apreciabile ale Germaniei vin pe fondul unui salt spectaculos al monedei euro fata de dolar - la numai 2 centi de maximul istoric. O moneda puternica loveste in interesele comerciale ale unei tari, afectand de asemenea si dezvoltarea economica a acesteia.
Anul trecut, Germania era liderul pietei la exporturile de utilaje si masini-unelte, cu o cota de piata de19%, in timp ce SUA avea o cota de 15% iar Japonia de doar 12,2%.



Economia Europei creste...lent
Conform majoritatii oamenilor de afaceri din Europa, economia zonei euro se afla in "coada listei" din punct de vedere al cresterii economice. In cadrul unui raport bi-anual publicat marti, estimarile UNICE - organizatie ce reuneste peste 16 milioane de companii din 28 de tari - plaseaza Europa pe ultimul loc din punct de vedere al cresterii din acest an. Performerii acestei categorii sunt SUA - cu o crestere estimata la 2,6%, Japonia - cu 2%, in timp ce zona euro se poate "mandri" doar cu un modest 0,5%.
Tonul raportului este destul de pisimist, dar in acelasi timp critic : " Europa a esuat in incercarea de a se propulsa prin propiile puteri," iar  " Problemele reale ale Europei sunt somajul, reticenta la reforma si incertitudinile fiscale." Conform aceluiasi raport, cresterea din 2004 ar trebui sa se situeze in jurul cifrei de 1,8%.
Jean Paul Betbeze, presedinte al Comitetului Economic Financiar, a solicitat luarea de masuri urgente pentru a imprima zonei euro un ritm de crestere mai alert. " Procesul de implementarea a reformelor necesare trebuie sa fie mult mai rapid."
Potrivit UNICE, politicile monetare au controlat cu succes inflatia, insa fluctuatiile valutare trebuie monitorizate mult mai atent. " Desi soliditatea monedei euro a contribuit la reducerea inflatiei, miscarile excesive ale cursurilor valutare ar putea afecta competitivitatea europena".



Un salt de 0,2% pentru economia germana
Ernst Welteke, membru al consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat ca economia germana si-a revenit dupa cele doua recesiuni prin care a trecut in ultimii doi ani. Potrivit oficialului, Produsul Intern Brut a crescut cu aproximativ 0,2% in cel de-al treilea trimestru. " Vom vedea o consolidare, cu toate ca va avea dimensiuni modeste."
O revigorare a Germaniei se poate reverbera si asupra economiei de 8.000 de miliarde $ a zonei euro, care in cel de-al doilea trimestru al anului a cunoscut o usoara contractie.  De asemenea, increderea in mediul german de afaceri este la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO