Business Internaţional

Germania îşi pierde aliaţii în planul de 700 mld. euro de "înverzire" a sectorului energetic

Germania îşi pierde aliaţii în planul de 700 mld....

Autor: Radu Bostan

07.04.2013, 17:42 1069

Planul de 700 miliarde de euro al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, pentru a remodela sectorul energetic naţional prin concentrarea pe energia regenerabilă şi-a pierdut o parte din susţinerea dinspre mediul de business. E.ON şi RWE, două dintre cele mai mari companii germane de utilităţi, şi-au tăiat investiţiile în sectorul verde din cauza datoriilor şi a costurilor.

E.ON a anunţat că îşi va reduce bugetul de investiţii alocat energiei regenerabile la mai puţin de un miliard de euro în 2015, faţă de 1,79 miliarde de euro anul trecut. RWE îşi va înjumătăţi cheltuielile pe regenerabile, la circa 500 milioane de euro în următorii doi ani, relatează Bloomberg.

Ambele companii îşi restrâng planurile de extindere în regenerabile pentru a-şi micşora costurile şi a şterge 69 miliarde de euro din datorii. Companiile vor rămâne astfel cu mai puţini bani de plasat în proiecte eoliene off-shore, piesa de rezistenţă din programul Germaniei de a-şi înlocui toate reactoarele nucleare până în 2022 şi de a tripla ponderea energiei verzi în mix până în 2050.

 

Proiecte pe rând şi cu cât mai mulţi parteneri

În urma dezastrului de la centrala nucleară japoneză Fukushima de acum doi ani, Merkel a decis închiderea a opt dintre reactoarele nucleare ale Germaniei. De-a lungul următoarelor nouă luni, E.ON şi RWE, care deţin fiecare mai multe centrale atomice, au pierdut aproape 25 miliarde de euro din valoarea de piaţă.

Acum, cele două companii se arată tot mai dispuse să se asocieze cu alţi investitori pentru a-şi ţine costurile sub control. "Nu vom mai fi neapărat în acelaşi timp unici proprietari şi operatori ai parcurilor eoliene", scriau reprezentanţii E.ON în raportul anual al grupului, publicat în martie. Compania a vândut deja unui fond de pensii danez participaţii la trei parcuri eoliene amplasate în Statele Unite şi caută parteneri pentru proiectele din Germania, declara directorul general Johannes Teyssen.

La rândul ei, RWE va dezvolta proiectele off-shore "câte unul o dată" pentru a reduce riscul investiţiilor, a spus CEO-ul Peter Terium. RWE a renunţat la intenţia sa de a-şi mări capacitatea instalată în regenerabile, fie în funcţiune sau în curs de dezvoltare, la 4.500 MW până în 2014.

Anul trecut, E.ON anunţase că va investi 7 miliarde de euro în regenerabile în următorii cinci ani, iar RWE avea în plan investiţii de 5 miliarde de euro în patru ani.

Retragerea companiilor din cursa pentru regenerabile va submina astfel eforturile Germaniei de a-şi atinge ţinta de 10.000 MW instalaţi în off-shore până în 2020, cu doi ani înainte de ca ultimele reactoare să fie dezactivate. Guvernul de la Berlin a pariat 550 miliarde de euro pe un plan de a înlocui reactoarele cu 25.000 MW instalaţi în eolienele din largul mării până în 2030.

 

Problemele de racordare împiedică dezvoltarea parcurilor pe mare

În prezent, parcurile off-shore germane au o putere de circa 280 MW. Acestea beneficiază de vânt puternic aproape permanent, spre deosebire de alte unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, care nu pot livra electricitate cu constanţa unor instalaţii ca reactoarele nucleare. Însă costurile instalării parcurilor eoliene în Marea Nordului au urcat subit, din cauza unor dificultăţi de construcţie şi întârzieri în ceea ce priveşte racordarea parcurilor la reţeaua naţională de electricitate.

"Problemele de conexiune reduc profitabilitatea parcurilor off-shore şi dau peste cap calculele investiţionale ale companiilor de utilităţi", a precizat Marc Nettelbeck, analist la DZ Bank. "Aceste piedici ar putea provoca eşecul sau întârzierea schimbării mix-ului energetic", a adăugat el.

Extinderea pe off-shore a Germaniei s-a făcut mult mai lent decât anticipau politicienii, a arătat şi Marc Oliver Bettzuege, director al Institutului de Economie a Energiei din cadrul Universităţii din Koeln. "Fără investitori puternici precum E.ON şi RWE care să se concentreze pe eoliene, Germania va fi nevoită să importe o cantitate mare de energie verde pentru a-şi atinge ţintele", a mai spus el.

Totuşi, companiile nu au devenit "anti-regenerabile", ci se concentrează pe proiectele cele mai avantajoase, crede analistul Chris Rogers. Acest lucru nu înseamnă că politica energetică a cancelarului este sortită eşecului, însă lui Merkel îi va fi mai greu să atragă investitori dacă aceştia îşi trimit banii în pieţe emergente precum Brazilia sau Turcia, a adăugat Rogers.

Peste problemele de conexiune şi resursele financiare limitate ale celor mai mari investitori se suprapune şi intenţia autorităţilor germane de a reduce sprijinul pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Cu alegerile pentru parlamentul federal la orizont, coaliţia de guvernământ a lui Merkel caută soluţii pentru a îngheţa preţul energiei plătit de consumatorii casnici şi de a transfera industriei o parte din povara trecerii la un mix energetic mai verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO