Business Internaţional

Germania pariază pe piaţa de acţiuni pentru a-şi stabiliza sistemul de pensii pe fondul îmbătrânirii populaţiei

Germania pariază pe piaţa de acţiuni pentru a-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2023, 00:05 218

♦ Guvernul german a luat drept model pentru noul fond sistemul suedez de pensii, unde fondul suveran AP7, înfiinţat în anul 2000 şi funcţionând ca opţiune default pentru pensiile angajaţilor suedezi, a generat un randament mediu anual de 11%.

În faţa unei populaţii în curs de îmbătrânire şi a perspectivei retragerii de pe piaţa muncii a milioane de baby boomeri în următorii ani, Germania speră să-şi stabilizeze sistemul de pensii cu ajutorul unui fond suveran pe stil suedez, scrie Euractiv.

În anii următori, milioane de muncitori din generaţia „baby boomer“ vor ajunge la vârsta pen­sionării. În 2035, vor fi 20 milioane de oameni cu vârste peste cea legală de pensionare de 67 de ani, cu 4 milioane mai mulţi decât în prezent, relevă datele biroului naţional de statistică al Germaniei.

Această situaţie va pune presiune pe sistemul public de pensii al ţării, în ca­drul căruia în prezent beneficiile sunt majoritar finanţate prin con­tribuţii de la actuala forţă de muncă.  „De partea celor care plătesc, cei care se confruntă cu această povară au în prezent în faţă un viitor neclar. Guvernul federal vrea să acţio­neze în această situaţie“, a declarat ministrul german de finanţe Christian Lindner, promovând noul fond su­veran supranumit „capital generaţional“.

Începând de anul viitor, Germania intenţionează să cumpere acţiuni de pe pieţele globale prin intermediul acestui fond. Imple­mentarea fondului va începe în 2024, guvernul urmând să vireze 12 mi­liarde de euro în cadrul său. Suma va creşte în următorii ani.

Prin investiţiile pe pieţele globale de acţiuni se speră că noul fond va avea un randament pozitiv, care va putea diminua presiunea pe sistemul de pensii de la mijlocul anilor 2030.

Deja în prezent ţara transferă aproximativ 100 miliarde de euro din bugetul anual în sistemul de pensii, finanţând aproximativ o treime din beneficiile totale. Această sumă este aşteptată să crească semnificativ în următorii ani, în condiţiile în care guvernul condus de Olaf Scholz a promis să menţină atât nivelurile pensiilor, cât şi al contribuţiilor stabile în pofida schimbărilor demografice.

Spre deosebire de restul bugetului federal, nici contribuţiile anuale la sistemul de pensii, şi nici noul fond al lui Lindner nu sunt afectate de criza bugetară prin care a trecut recent ţara.

Guvernul german a luat drept model pentru noul fond sistemul suedez de pensii, unde fondul suveran AP7, înfiinţat în anul 2000 şi funcţionând ca opţiune default pentru pensiile angajaţilor suedezi, a generat un randament mediu anual de 11%.

Asemeni fondului suedez, care investeşte doar 1% din bani în Suedia, noul fond german ar urma să profite de faptul că creşterea economică din afara Germaniei este aşteptată să o devanseze pe cea din interiorul acestei ţări prin investiţii în pieţele globale.

Experţii sunt însă sceptici cu privire la posibilitatea copierii modelului suedez.

„Principalul motiv pentru randamentul ridicat al fondului suedez este că acesta se bazează pe un nivel mare al datoriilor, iar mulţi sunt preocupaţi de acest lucru“, Nick Barr, profesor la London School of Economics, a declarat pentru Euractiv. „Practic, randamentul ridicat se datorează riscurilor ridicate“.

În opinia acestuia, nu este nimic rău în setarea de obiectice politice pentru fond atâta timp cât politicienii nu se amestecă în funcţionarea zilnică a acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO