Business Internaţional

Germania şi Rusia îşi întăresc alianţa cu un proiect de hidrogen „verde“ chiar pe fondul intensificării presiunilor de renunţare la Nord Stream 2

Germania şi Rusia îşi întăresc alianţa cu un...

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2021, 00:05 1306

Peter Altmaier, ministrul german al economiei, are în vedere o alianţă cu Moscova pentru producerea la scară largă de carburant sintetic pentru sectoarele industriei, energiei şi transporturilor, scrie La Tribune. Aceasta chiar în momentul în care afacerea Navalnîi pune presiune crescândă pe Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2 care i-ar permite Rusiei să ocolească Ucraina.

Germania poartă discuţii cu Rusia privitor la un proiect „verde“ de producţie şi transport de hidrogen, a anunţat recent oficialul german. Potrivit acestuia, Berlinul şi Moscova ar putea lucra împreună la acest proiect pe care Germania vrea să-l dezvolte la scară largă pentru a produce carburant sintetic la scară largă pentru sectoarele industriei, energiei şi transporturilor.

Cu privire la Nord Stream 2, Peter Altmaier a declarat că proiectul nu ar trebui readus constant în discuţie. „Piaţa are nevoie de fiabilitate“, a argumentat acesta.

În timp ce Moscova şi Berlin dau asigurări că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, Germania resimte presiuni în creştere în sensul renunţării la proiect în special în contextul tensiunior generate de situaţia opozantului rus Alexei Navalnîi.

Washingtonul menţine presiunea împotriva Nord Stream 2 ameninţând cu sancţiuni companiile germane implicate. Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas se arată din ce în ce mai iritat de intervenţiile americanilor în această afacere, declarând recent că „problemele de politică energetică europeană trebuie decise în Europa, şi nu în Statele Unite“.

Opoziţia faţă de proiect este însă în creştere. Acesta ar putea încă eşua cu numai câteva luni înainte de finalizare, în special în condiţiile în care preşedintele american Joe Biden este dornic să menţină sancţiunile impuse de predecesorul său Donald Trump, notează Deutsche Welle.

Preşedintele rus Vladimir Putin insistă totuşi că Nord Stream 2 va fi finalizat. Nu toţi din Rusia sunt de aceeaşi părere însă. Mihail Krutikhin, partener în cadrul firmei de consultanţă RusEnergy, crede că proiectul a eşuat de mult.

Iar la mijlocul lunii ianuarie, Gaprom, gigantul rus de stat implicat în realizarea proiectului, nu a mai exclus eşecul acestuia într-un prospect pentru emiterea de obligaţiuni.

SUA între timp încearcă să înăsprească sancţiunile, extinzând amenzile la companii care oferă certificare tehnică şi asigurare pentru lucrări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO