Business Internaţional

Germania va face eforturi pentru a obliga multinaţionalele să plătească echitabil taxele în ţările în care îşi desfăşoară afacerile

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe: Companiile multinaţionale trebuie, de asemenea, să plătească adecvat taxele şi trebuie să facă aceasta acolo unde sunt active din punct de vedere economic. Foto: AFP

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe: Companiile multinaţionale trebuie, de asemenea, să plătească adecvat taxele şi trebuie să facă aceasta acolo unde sunt active din punct de vedere economic. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2013, 19:25 320

Germania, cea mai mare economie europeană, va face eforturi pentru a forţa multinaţionalele să-şi plă­tească corect taxele în ţările în care fac afaceri, împiedicându-le să-şi transfere profiturile în paradisurile fiscale, scrie agenţia Thomson Reuters.

Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, mentorul cancelarului ger­man Angela Merkel - cel mai puternic poli­tician din Europa, va încerca să con­vingă ţările din grupul G20, când repre­zentanţii acestora se vor întâlni săptă­mâna aceasta la Moscova, să accepte standarde comune privind conduita fiscală a marilor companii.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică va prezenta la această reuniune un plan care prevede ţinte clare şi ambiţioase în combaterea evaziunii fiscale, a declarat Schaeuble.

„Companiile multinaţionale trebuie, de asemenea, să plătească adecvat taxele şi trebuie să facă aceasta acolo unde sunt active din punct de vedere economic. Pla­nul de acţiune al OCDE care va fi pre­zentat la Moscova reprezintă un punct de cotitură în acest sens“, a explicat ministrul.

Un proiect al planului văzut de juraliştii de la Reuters arată că organizaţia a identificat deja mai multe scheme de transferare a profiturilor şi ţinteşte un acord în privinţa unor modificări specifice ale regulilor internaţionale referitoare la taxare în unu sau doi ani.

Taxele plătite de companii au devenit un subiect fierbinte în multe ţări, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa, unele afectate de măsuri de austeritate, după ce presa internaţională a scris despre mo­durile în care multinaţionalele reuşesc să plătească taxe mai mici în timp ce pen­tru populaţie impozitele sunt majorate.

Google şi Apple, în colimator

Unul dintre grupurile criticate este gigantul de tehnologie Google. Parla­mentarii britanici au găsit că acesta se face vinovat de folosirea „unei structuri fiscale artificiale“ prin care fereşte „profiturile enorme“ făcute în Marea Britanie de autorităţile fiscale. Ei critică şi marile firme de contabilitate, pe care le acuză că joacă un rol important în planurile companiilor de a evita plata taxelor.

Pentru a evita plata impozitelor în Ma­rea Britanie, Google se bazează pe argu­­­mentul - total neconvingător, consi­deră parlamentarii - că vânzările către clienţii de aici au loc de fapt în Irlanda, în pofida dovezilor clare că marea majoritate a activităţilor de vânzare au loc în Marea Britanie. Printre companiile care se folosesc de lacunele legilor şi de manevre contabile complexe pentru a evita plata taxelor se numătă Apple şi Starbuks.

Paradisurile fiscale, o modă

Potrivit calculelor ONG-ului CCFD Terre Solidaire, cele mai mari 50 de com­panii europene au în medie fiecare 117 sucursale în paradisurile fiscale, iar cea mai „exotică“ dintre ele este Deust­sche Bank, cu 768 de firme, scrie La Tribune.

Guvernele din întreaga lume pierd anual venituri fiscale de peste 150 mld. do­lari din cauza banilor ascunşi în paradisuri fiscale, sumă de două ori mai mare dect cea necesară pentru eliminarea sărăciei extreme, potrivit estimărilor organizaţiei de caritate Oxfam.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO