Business Internaţional

Germania va fi unul dintre marii câştigători ai „hulitei“ QE a Băncii Centrale Europene

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a avertizat că programul de stimulare economică al BCE va încuraja ţări precum Franţa şi Italia să nu mai implementeze reforme economice.

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a avertizat că programul de stimulare economică al BCE va încuraja ţări precum Franţa şi Italia să nu mai implementeze reforme economice.

Autor: Sebastian Tănase

03.02.2015, 00:04 773
Germania, unul dintre cei mai aprigi oponenţi ai măsurilor neconvenţionale de stimulare economică, este una din economiile europene care au cel mai mult, şi cel mai rapid, de câştigat în urma programului masiv de achiziţii de active cu bani special creaţi în acest sens lansat de Banca Centrală Europeană pentru a lupta cu anemia economică şi deflaţia.

Această ironie subliniază dificultatea creării unei politici monetare comune pentru toate cele 19 state membre ale zonei euro, scrie The Wall Street Journal.

Deşi politicienii germani şi chiar publicul dezaprobă eforturile BCE, care va lansa programul de achiziţii de obligaţiuni suverane în martie, pieţele germane jubilează. Indicele DAX, al celor mai mari companii cotate pe bursa de la Frankfurt, a crescut cu aproape 10% anul acesta şi cu 5% de când programul de ajustare cantitativă (quantitative easing - QE) al BCE a fost anunţat în urmă cu două săptămâni.

De asememea, la o zi după ce BCE şi-a anunţat planul de luptă cu deflaţia, costurile de finanţare ale Germaniei au atins un minim istoric. Yieldul bondurilor nemţeşti cu scadenţa la 10 ani s-a redus de la peste 1% în septembrie la 0,3% după şedinţa BCE. Randamentele sunt negative la obligaţiuni cu scadenţa de până la cinci ani, ceea ce înseamnă că investitorii plătesc Berlinului pentru ca acesta să accepte finanţare de la ei.

Măsurile neconvenţionale de stimulare economică au avut un impact considerabil şi asupra euro, care s-a depreciat cu peste 15% în raport cu dolarul în ultimele şase luni, la 1,13 dolari pentru o unitate, ceea ce face ca exporturile ţărilor din zona euro să fie mai ieftine şi mai atractive. Analiştii de la banca niponă Nomura au calculat că Germania beneficiază de două ori mai mult decât Franţa în urma deprecierii euro. Germania este cel mai mare exportator din UE, iar exporturile reprezintă peste 70% din PIB-ul ţării.

Conform lui Gert Peersman, profesor de ştiinţe economice la universitatea Ghent, o majorare cu 2% a activelor deţinute de BCE determină creşterea cu 0,3% a PIB-ului Germaniei, de două ori mai mult decât în cazul Spaniei şi Italiei, deoarece băncile nemţeşti sunt mult mai bine capitalizate comparativ cu băncile altor state, ceea ce le permite să crediteze mai mult.

Opozanţii programului BCE consideră că efectul creşterii artificiale a preţurilor activelor în Germania va fi limitat deoarece doar jumătate din nemţi sunt proprietarii gospodăriilor în care locuiesc, mult sub media de 71% din UE. De asemenea, gospodăriile germane preferă să investească în ti­tluri de stat, care au randamente reduse, în detrimentul acţiunilor de pe burse, unul din beneficiarii lichidităţii oferite de BCE. De asemenea, nemţii preferă să îşi păstreze economiile în conturi curente la bănci, unde dobânzile reale sunt de cele mai multe ori negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO