Business Internaţional

Gigantul chinezesc din comerţul electronic Alibaba, care deţine Aliexpress, dezvăluie pentru prima dată ţesătura complicată prin care este legat de guvernul Chinei

Gigantul chinezesc din comerţul electronic Alibaba, care...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2024, 00:00 11658

Alibaba Group Holding a dezvăluit o reÅ£ea mai largă de participaÅ£ii ale guvernului chinez la companiile decât se ÅŸtia anterior ÅŸi a făcut acest lucru sub presiunea unei anchete din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare ÅŸi Burse din SUA, scrie Bloomberg. 

Pionierul comerţului electronic cu sediul în Hangzhou arată în documentele înregistrate în SUA şi Hong Kong că mai mult de o duzină dintre entităţile sale sunt deţinute parţial de întreprinderi de stat chinezeşti sau de fonduri suverane străine. Dezvăluirile au loc după ce Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a anunţat în această lună că va juca un rol mai important în conducerea dezvoltării tehnologice şi ştiinţifice a ţării.

Controlul din ce în ce mai strâns al Beijingului asupra companiilor tehnologice chineze din ultimii ani a intensificat îngrijorarea investitorilor şi a atras o supraveghere mai atentă în SUA. Întreprinderile de stat chineze deţineau acţiuni la şase dintre diviziile de vânzări directe ale Alibaba, care au contribuit cu mai puţin de 6% la veniturile totale din anul fiscal încheiat în martie 2023.

Cinci dintre aceste participaţii erau sub 10%, iar una mai mică de 30%.

Alibaba nu a identificat entităţile specifice. Structura sa corporativă este extrem de complexă şi este în curs de revizuire, deoarece compania ia în considerare împărţirea mai multor linii de afaceri în companii independente.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO