Business Internaţional

Gigantul petrolier Aramco raportează un profit de 161,1 miliarde de dolari în 2022. CEO-ul Amin Nasser: „Acesta este probabil cel mai mare profit înregistrat vreodată în lumea corporativă”

Gigantul petrolier Aramco raportează un profit de 161,1...

Autor: Valeriu Dănilă

15.03.2023, 15:29 150

Gigantul petrolier Aramco, controlat de statul Saudit, a raportat duminică un profit record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, cel mai mare profit anual realizat vreodată de o companie de petrol şi gaze, titrează CNBC.

Aramco a spus că venitul net a crescut cu 46,5% pe parcursul anului, de la 110 miliarde USD în 2021.

„Acesta este probabil cel mai mare profit înregistrat vreodată în lumea corporativă”, a declarat CEO-ul Aramco, Amin Nasser.

Rezultatele sunt aproape triple faţă de profitul pe care ExxonMobil l-a înregistrat pentru 2022, susţinut de creşterea preţurilor la petrol şi gaze de anul trecut, împreună cu volume mai mari de vânzări şi marje îmbunătăţite pentru produsele rafinate.

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut la începutul anului 2022, odată cu sancţiunile occidentale împuse Rusiei pentru invazia Ucrainei, înăsprind în mod constant accesul la aprovizionare al Moscovei, în special ţiţeiul şi produsele petroliere transportate pe mare.

Aramco şi-a majorat dividendul din al patrulea trimestru cu 4%, până la 19,5 miliarde de dolari, urmând să fie plătit în primul trimestru din 2023.

„Ne propunem să susţinem [dividendul] la acest nivel”, a declarat directorul financiar Aramco, Ziad Al-Murshed.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO