Business Internaţional

GNL-ul schimbă faţa pieţei europene a gazelor. Importurile americane cresc, în timp ce Gazprom pierde teren

GNL-ul schimbă faţa pieţei europene a gazelor....

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2019, 00:05 1373

Cei mai mari doi furnizori de gaze prin conducte ai Europei Equinor din Norvegia şi gigantul rus Gazprom au pierdut cotă de piaţă pentru prima dată în ultimii cel puţin patru ani pe fondul unei triplări a importurilor de gaze naturale liche­fiate (GNL) în regiune în ultimii 10 ani, potrivit Reuters.

Importurile de GNL în Europa au crescut pe fondul unei cereri spot sub aşteptări din Asia, preţurile gazelor din Europa scăzând la minime pe 10 ani.

Datele Refinitiv care indică schimbări în cota de piaţă deţinută de gazele din Norvegia, Rusia şi sursele GNL reprezintă ultimul exemplu al modului în care GNL-ul trănsformă piaţa europeană a gazelor.

Cota GNL-ului în gazele furnizate Europei de Vest şi centrale a crescut la 14% în perioada octombrie 2018-august 2019 de la 5% în perioada similară din 2017-2018. Cota gazelor norvegiene a scăzut la 33% de la 38%, un minim pe mai mulţi ani. Cota Gazprom s-a situat în jurul mediei ultimilor trei ani, scăzând cu 1% faţă de anul anterior, la 32%. Acesta a fost primul declin anual din 2014-2015.

Gazele naturale lichefiate din SUA către nord-vestul Europei au reprezentat 2% din livrările totale de gaze în regiune, contribuind la o creştere puternică a GNL-ului în Europa. În pofida reducerii cotei sale de piaţă, exporturile totale de gaze ale Gazprom către Europa au crescut în condiţiile în care regiunea a importat cu 9% mai multe gaze în perioada octombrie-august comparativ cu perioada similară din 2017-2018.

„Cea mai mare parte a creşterii livrărilor ruseşti din acest an au avut legătură cu Slovacia şi Cehia, ţări care nu au acces direct la GNL şi care trebuie să se pregătească în cazul stopării tranzitului via Ucraina din ianuarie 2020“, arată Marina Tsygankova, analist Refinitiv.

Acordul de tranzit dintre Rusia şi Ucraina va expira la sfârşitul acestui an. Lipsa de progress în negocieri a determinat Europa să stocheze gaze pentru a evita posibile probleme în iarnă.

În ţările cu terminale GNL, importurile de GNL au preluat o parte din cota gazelor ruseşti.

O scădere a producţiei Olandei a contribuit de asemenea la creşterea importurilor de GNL.

Analiza s-a bazat pe volumele de gaze din Germania, Franţa, Austria, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Slovacia din octombrie până în august pe ultimii şase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO