Business Internaţional

Google, amendă de peste 100 de milioane de euro în Italia: „Compania a exercitat o poziţie dominantă care îi permite să controleze raza de acţiune a dezvoltatorilor de aplicaţii”

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2021, 11:00 111

Autoritatea antitrust din Italia a amendat gigantul american Google cu 102 milioane de euro pentru abuzarea poziţiei sale dominante, facilitată de sistemul de operare Android şi magazinul de aplicaţii Google Play, notează Reuters.

„Prin intermediul Android şi platformei Google Play, compania a exercitat o poziţie dominantă care îi permite să controleze raza de acţiune a dezvoltatorilor de aplicaţii”, spun autorităţile, adăugând că aproape două treimi din populaţia ţării foloseşte smartphone-uri cu Android.

De asemenea, autorităţile de reglementare a concurenţei au declarat că Google nu i-a permis platformei JuicePass, o aplicaţie Enel X dedicată maşinilor electrice, să opereze pe Android Auto, care le oferă aplicaţiilor posibilitatea de a fi folosite în timpul condusului – favorizând în schimb serviciul Google Maps.

Google nu a permis de doi ani accesul aplicaţiei pe Android Auto, decizie ce ar putea compromite abilităţile grupului Enel X de a-şi construi o bază de utilizatori.

„Conduita ar putea influenţa dezvoltarea sectorului de e-mobilitate într-o fază crucială, putând genera o serie de repercusiuni asupra maşinilor cu propulsie electrică”, a declarat autoritatea antitrust.

Enel X este divizia de servicii avansate de energie a grupului italian Enel, în timp ce JuicePass le permite utilizatorilor să găsească pe hartă staţii de încărcare pentru maşini electrice.

În urma amenzii, Google va fi nevoit să facă disponibilă aplicaţia JuicePass pe Android.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO