Business Internaţional

Grecia ar putea avea nevoie de noi măsuri de austeritate

Autor: Bogdan Cojocaru

19.10.2010, 23:41 17

Guvernul elen ar putea implementa noi măsuri de auste­ri­tatepentru a atinge obiectivele privind deficitul bu­getar din 2011,apreciază comisarul european pentru afaceri eco­no­mice, OlliRehn.
Biroul de statistică al Uniunii Europene (UE), Eurostat, adescoperit cu ocazia unei misiuni în Grecia, în septembrie, maimulte "entităţi" elene care ar trebui reclasificate ca orga­nis­mepublice, ceea ce va duce la creşterea datoriei şi defi­ci­tu­luibugetar din perioada 2006-2009, a afirmat Rehn.

Cu toate acestea, Atena men­ţine obiectivele bugetare pentru 2011,iar guvernul ar putea fi nevoit să imple­men­te­ze măsuriadiţionale de con­solidare bugetară, a adăugat comisaruleuropean.
Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a afirmat, la rândullui, că este prea devreme pentru a eva­lua consecinţele uneirevi­zuiri a statisticilor bugetare elene.
Grecia s-a angajat să reducă deficitul bugetar şi datoria până în2013 în schim­bul unui ajutor finan­ciar UE-FMI de 110 mld. dolari.UE şi FMI au stabilit ca obiec­tive pentru Grecia un deficit de8,1% din PIB în acest an şi de 7,6% din PIB în 2011. Guvenul elen,mai optimist, pre­vede în proiectul de buget ca ţintă de deficit unnivel de 7,8% din PIB în 2010 şi de 7% din PIB anul viitor.
Eurostat şi-a exprimat deja, în aprilie, îndoielile legate dedatele statistice anunţate de Grecia şi a indicat că deficitulbugetar din 2009, evaluat de Atena la 13,6% din PIB, ar putea fimajorat cu 0,4 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO