Business Internaţional

Grecia, la un pas de recâştigarea calificativului investment grade

Grecia, la un pas de recâştigarea calificativului...

Autor: Catalina Apostoiu

23.05.2023, 00:06 161

Susţinerea electorală puternică obţinută de premierul Kyriakos Mitso­takis în urma alegerilor legis­lative din weekendul trecut aduce Grecia mai aproape de a-şi recâştiga ca­lificativul investment grade la 13 ani după defaultul înregistrat de aceasta, notează Bloomberg.

Partidul de centru-dreapta Noua Democraţie al lui Mitsotakis a primit aproape 41% din voturi, comparativ cu aproximativ 20% pentru partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras.

Deşi Mitsotakis nu a obţinut o ma­joritate în parlament, analiştii sunt încrezători că acesta va reuşi să for­meze un guvern alcătuit dintr-un sin­gur partid în aproximativ o lună, când noi alegeri vor fi organizate în conformitate cu o nouă lege ce con­feră partidului câştigător locuri supli­mentare în parlament.

„Rezultatul votului pune ferm Grecia pe calea obţinerii unui rating investment grade, posibil înainte de finalul anului“, potrivit lui Wolfgango Piccoli, copreşedinte al Teneo Intelligence din Londra.

Mitsotakis, al cărui tată a ocupat poziţia de premier la începutul anilor ’90 şi a cărui soră a fost ministru de externe în anii 2000, a supervizat ur­mă­toarea etapă a transformării eco­nomiei greceşti, deşi în umbra unui înfiorător accident feroviar produs la începutul anului şi un scandal de spionaj în care i-a fost implicat gu­vernul.

În 2022, Grecia a reuşit să-şi re­du­că raportul datorie/PIB mai rapid decât orice altă ţară europeană. Pri­ma de risc pentru obligaţiunile guver­namentale greceşti comparativ cu cele ale Germaniei s-a redus cu apro­ximativ o treime în ultimul an.

Grecia mai are însă mult de recuperat.

Economia ţării este de aşteptat să atingă 223 miliarde de euro în acest an, un nivel aproximativ egal cu cel din 2010, indică estimările Eurostat.

Totuşi, PIB-ul pe cap de locuitor de 21.000 de euro este cu aproxima­tiv 29% mai redus decât în Cehia, o ţară cu o populaţie aproximativ simi­lară din estul mai puţin avut al Europei. Înainte de criză, PIB-ul pe cap de locuitor al Greciei era cu apro­ximativ 37% mai ridicat decât cel al Cehiei.

Atât Mitsotakis, cât şi Tsipras s-au concentrat asupra veniturilor oa­menilor. Primul a promis să ma­joreze salariul minim la 950 de euro pe lună de la 780, în timp ce Tsipras a promis 880 de euro în primele 50 de zile în care va fi la putere.

„Cetăţenilor li se cere să decidă dacă mergem mai departe sau reve­nim la un trecut despre care cred că vrem să-l uităm“, a declarat Mitsotakis în timpul unei dezbateri televizate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO