Business Internaţional

Grecia nu mai primeşte bani dacă nu adoptă noi măsuri de austeritate

Grecia nu mai primeşte bani dacă nu adoptă noi măsuri de austeritate

Autor: Vlad Popescu

20.06.2011, 11:11 943

Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat decizia finalăprivind acordarea următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, dinîmprumutul de urgenţă convenit anul trecut cu Grecia, solicitândguvernului elen adoptarea unor noi măsuri dure de austeritatepentru deblocarea fondurilor, transmite Reuters.

Oficialii europeni au precizat că estimează plata tranşei pânăla mijlocul lunii iulie.

Grecia are nevoie de bani până la jumătatea lunii viitoarepentru a evita intrarea în default (incapacitate de plată).

Liderii europeni insistă ca deblocarea următoarei tranşe să fiecondiţionată de aprobarea, de către parlamentul elen, a unor noilegi privind reforme fiscale şi privatizarea activelor statului.Între timp, populaţia elenă îşi exprimă tot mai zgomotosdezaprobarea faţă de măsurile de austeritate şi privatizărileimpuse de instituţiile financiare internaţionale.

"Pentru a trece la plata următoarei tranşe, trebuie să fimsiguri că parlamentul elen va da votul de încredere guvernului şiva susţine programul, aşa că decizia va fi luată la începutul luniiiulie", a declarat ministrul belgian al Finanţelor, DidierReynders.

Moneda euro s-a depreciat uşor luni faţă de dolar pe pieţeleasiatice, din cauza amânării.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au mai arătat, într-uncomunicat emis luni dimineaţă la Luxemburg, după şapte ore dediscuţii, că vor întocmi un al doilea program de bailout pentruGrecia. Statul elen a încheiat în luna mai a anului trecut un acordcu UE şi FMI pentru un împrumut extern de urgenţă de 110 miliardeeuro, dar a ratat ţintele fiscale din programul economic şi arenevoie de extinderea finanţării pentru a nu intra în default înurmătorii doi ani.

Noul plan, care va fi prezentat la începutul lunii iulie, vacuprinde noi împrumuturi şi, pentru prima dată, o contribuţie dinpartea creditorilor privaţi ai statului elen, cărora li se va ceresă-şi menţină expunerea pe Grecia prin achiziţii voluntare de noiobligaţiuni guvernamentale odată ce titlurile deja deţinute vorajunge la maturitate. Citiţi mai mult despre pachetele de ajutor financiar pentru Grecia pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO