Business Internaţional

Gruparea teroristă ISIS numără "între 20.000 şi 31.500" de combatanţi, răspândiţi în Irak şi Siria

Gruparea teroristă ISIS numără "între 20.000 şi  31.500" de combatanţi, răspândiţi în Irak şi Siria

Autor: Anna Primac

12.09.2014, 09:57 744

"CIA estimează că Statul Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria, bazându-se pe un nou studiu efectuat din toate sursele de informaţii disponibile, în perioada mai-august", a declarat Ryan Trapani, un purtător de cuvânt al agenţiei.

Anterior, CIA evoca un număr de 10.000 de jihadişti membri ai Statului Islamic.

CIA atribuie această creştere "unei recrutări mai viguroase a jihadiştilor începând din iunie, după mai multe victorii pe teren şi proclamarea unui califat", a adăugat Trapani.

Statul Islamic a proclamat un "califat" la sfârşitul lui iunie, în frunte cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi. Acest "califat" se întinde pe teritorii largi, ocupate de combatanţi în Irak şi Siria.

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat miercuri seara pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak.

"Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak", a declarat Obama, într-un discurs pronunţat la Casa Albă.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a subliniat preşedintele american.

AFACERI DE LA ZERO