Business Internaţional

Grupurile rusesti mizeaza pe listarea pe bursele straine pentru a castiga alt statut

09.12.2005, 19:45 14

Desi nu au scapat de imaginea de foste companii sovietice, majoritatea grupurilor apeleaza la bursele europene pentru a se proteja de o eventuala interventie a statului in interesele lor.

Listarea pe Bursa luna acesta a Novolipetsk Steem, unul din cei mai importanti producatori de otel din Rusia, la care se adauga intrarea in Indicele FTSE 100 a Kazakhmis, cea mai mare companie de cupru din Kazahstan, a atras atentia asupra riscurilor asociate noilor membri de pe piata de capital londoneza, scrie Financial Times.

Paginile cu prezentarea companiei Novolipetsk contin mai multa drama decat un roman de Dostoievski. Ca mare parte dintre companiile care au venit din Rusia la Londra, ele reprezinta o mare oportunitate pentru mediul de afaceri de aici, dar si o provocare importanta datorita apetitului lor crescut pentru risc.

Cele 26 de pagini cu factorii de risc ale prospectului Novolipetsk, publicat saptamana trecuta inainte de listarea evaluata la 5,2 miliarde de lire (7,67 miliarde de euro), includ si detalii legate de o investigatie cu privire la fixarea de preturi, eventualele conflicte de interese, dar si angajamentul de finantare a unor servicii publice in Lipetsk, orasul sau de provenienta. In acelasi document se mai arata ca "prin aceasta privatizare s-ar putea schimba numele companiei". Compania a facut totodata publice riscurile politice si economice pe care le implica, ca si unele neclaritati legate de dreptul de detinere al actiunilor.

Mare parte din aceste riscuri sunt de fapt ale oricari companii care iese pe scena internationala din Rusia sau din statele membre, dar care insa nu constituie semnale de alarma pentru straini. Sapte companii din regiune s-au listat pe principala Bursa londoneza anul acesta, crescand numarul acestora la 13.

Cu toate acestea, anumite aspecte sunt mult mai detaliate in prospectul Novolipetsk. Spre exemplu, un director non-executiv al companiei si-a dat demisia luna trecuta dupa ce a fost implicat intr-un proces penal. Se merge chiar mai departe si se afirma chiar ca grupul a acordat un credit in valoare de 85 de milioane de dolari (72,25 milioane de euro) fara a percepe dobanda, companiei LKB Invest, care s-au folosit de bani pentru a cumpara actiuni Novolipetsk.

Grupul a platit si peste 2 milioane de dolari (1,7 milioane de euro) taxe de consiliere companiei Rumelco, care este detinuta si controlata de Vladimir Lisin, actionarul majoritar al Novolipetsk.

In 2003, Rumelco a cumparat LBK Invest, la un an dupa ce a achizitionat actiuni Novolipetsk, iar in prezent detine in mod indirect o participatie de 7,52% din companie. Creditul acordat LKB Invest a fost integral restituit.

Imprumuturile fara dobanda nu sunt un subiect nou nici pentru Kazakhmis. Vladimir Ni, un inginer in varsta de 72 de ani, care se afla in consiliul de administratie al companiei din 1999, este si director al Corporatiei Hozu.

In ultimele rapoarte facut publice de Kazakhmis se arata ca Hozu a beneficiat de un credit fara dobanda de 14,2 milioane de dolari (12 milioane de euro), care va ajunge la scadenta pe 31 decembrie anul acesta.

Si prospectul Kazakhmis arata ca privatizarea unor active pe care le detine s-a confruntat cu unele provocari, cu toate ca multe nu au avut fundamente reale, iar Comitetul de Stat pentru Privatizare a confirmat acest lucru.

David Monro, fost membru al BHP Billiton, a fost remunerat cu 400.000 de dolari (340.000 de euro) pentru serviciile prestate la listarea pe Bursa. Lord Renwick, un fost diplomat care ocupa fotolii in mai multe consilii de administratie, inclusiv in cel al BHP Billiton, este si vicepresedintele diviziei de investment banking din cadrul JPMorgan Cazenove, consilierul financiar al Kazakhmis. Directorii non-executivi ai acestei companii sunt platiti cu 120.000 de lire sterline pe an (176.000 de euro), suma considerata foarte generoasa dupa standardele britanice.

"Trebuie sa existe un nivel corespunzator de protectionism, dar care sa nu submineze pozitia Marii Britanii de centru financiar international", a declarat Tracey Pierce, presedintele diviziei de international business development.

Actiunile fostelor companii sovietice listate acum pe LSE fac parte dintr-o categorie speciala a Bursei si nu pot fi cumparate decat de investitori profesionisti. Pierce crede ca ele ar trebui sa se conformeze sau sa explice de ce nu se pot supune regulilor care se aplica companiilor britanice.

Bineinteles, pentru LSE oportunitatea este uriasa. Dorinta de a avea acces la capital est-european vine in contextul in care reglementarile mai severe ale Bursei din New York diminueaza apetitul investitorilor pentru actiunile americane. Putine din companiile care s-au listat la Londra in ultimul an aveau o nevoie stringenta de lichiditati. Castigarea unui nou statut si stabilirea drepturilor de proprietate sunt considerate mai importante pentru proprietarii lor decat strangerea de noi fonduri.

Pe fondul ultimelor atacuri lansate asupra Yukos, candva cea mai mare companie de petrol a Rusiei, listarea pe cea mai mare bursa londoneza a devenit un fel de asigurare politica impotriva amestecului statului in afacerile private. Cu toate acestea listarea nu face o companie de neatins, insa ingreuneaza interventia statului rus.

Cu toate acestea, evolutia rapida intr-un cadru slab reglementat in care au functionat mare parte din anii ?"90 le confera o oarecare slabiciune.

Insa nu in ultimul rand, investitorii dornici de randamente ridicate nu ocolesc companiile rusesti sau pe cele din spatiul fostei Uniuni Sovietice.

Unii bancheri, se pare, sunt de parere ca pretul nu reflecta inca riscurile reprezentate de aceste companii, atat din punct de vedere al reputatiei cat si din punct de vedere al vulnerabilitatii de acasa.

Un specialist de la Moscova, spre exemplu, care nu a dorit sa nominalizeze anumite companii, crede ca prezentarile spectaculoase realizate de bancile de talie internationala fac aceste organizatii sa para normale. Dar, dincolo de aparente, acesta spune ca ar trebui sa se tina seama de riscurile foarte mari ale acestor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels