Business Internaţional

Guvernele UE i-au transmis premierului britanic că nu vor exista negocieri anticipate pentru Brexit

Guvernele UE i-au transmis premierului britanic că nu vor exista negocieri anticipate pentru Brexit

Autor: Mediafax

03.10.2016, 15:56 54986

Guvernele din UE s-au plans că planul premierul britanic Theresa May de a începe negocierile pentru Brexit din aprilie nu oferă destule detalii şi că nu va putea porni discuţiile informale pe care le doreşte înainte de acel termen, scrie Bloomberg.

May a declarat duminică pentru prima oară că va declanşa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 şi a declarat pentru BBC că prin acest anunţ speră că va ajuta ţările din UE să permit discuţii preliminare care să asigure o tranziţie uşoară.

Această cerere nu a fost primită bine pe continent, în condiţiile în care politicenii au reiterate că May trebuie să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care permit unei ţări să iase din UE, înainte de a începe orice negocieri. Investitorii se tem că există şanse ca ”divorţul” să fie o rupture mai violentă în loc de o despărţire uşoară.

"Nu vor fi negocieri fără notificare", a spus Raimundas Karoblis, vice-ministrul pentru afaceri externe al Lituaniei. Ministrul pentru integrare europeană al Suediei, Ann Linde, a spus că "nu vor fi negocieri naţionale, separate".

Ţările din Uniunea Europeană care nu şi-au exprimat încă direct refuzul pentru negocieri ar putea fi puse sub presiune să nu pornească discuţiile cu Marea Britanie, în condiţiile în care aceasta ar putea duce la tensiuni între cele 27 de state membre rămase în UE.

AFACERI DE LA ZERO