Business Internaţional

Guvernul de la Sofia mai amana o data vanzarea Bulgartabac

11.11.2009, 23:17 19

Bulgaria a amanat vanzarea companiei producatoare de tigariBulgartabac Holding, si planurile de angajare a unui consultantcare sa ajute la structurarea acordului, pana la sfarsitul luniimartie, potrivit ministrului economiei si energiei Traicho Traikov,scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Noul guvern, care a castigat alegerile din luna iulie, a doritinitial sa vanda compania pana la sfarsitul lui 2009, in cadrulunei licitatii publice, insa planul a esuat deoarece investitoriinu s-au aratat interesati.

"Ideea initiala nu a fost cea mai potrivita. Am decis sa angajamun consultant care sa ne ajute sa structuram acordul", a spusTraikov. "Vanzarea va fi intarziata, insa ar putea avea loc inprimul trimestru al anului viitor."

Vanzarea va reprezenta cea de-a patra incercare a guvernului dela Sofia de a "se elibera" de fostul monopol, ale carui active -cheie sunt fabricile de tigari Sofia BT si Blagoevgrad BT.Incercarile anterioare de vanzare s-au soldat cu insuccese dincauza problemelor de pe scena politica si, potrivit unor analisti,din cauza grupurilor politice si economice care au beneficiat decontractele finantate de stat incheiate cu Bulgartabac. Pana lasfarsitul lui 2010, Trezoreria ar putea obtine aproximativ 800 mil.euro din vanzarea companiilor de stat, potrivit Agentiei dePrivatizare. Companiile ce ar putea fi vandute sunt VMZ-Sopot,Kintex, Bulgartabac, Toplofikacia Sofia. Statul ar putea vinde siparticipatiile minoritare din cadrul companiilor de utilitati.

Bulgartabac, cel mai mare producator de tigari al statului, areo capitalizare de piata de aproximativ 155 mil. leva (79 mil.euro). Grupul, una dintre cele mai mari companii controlate destat, detine o cota de piata de aproximativ 85% in Bulgaria,potrivit informatiilor prezentate de companie pe site-ul propriu,si ocupa una dintre primele pozitii pe piata de profil dinEuropa.

Fostul monopol de stat in sectorul tutunului are un statut desocietate pe actiuni si este detinut in proportie de 79,83% deministerul bulgar al economiei si energiei.

In 2005 British American Tobacco (BAT) a oferit 200 mil. europentru Bulgartabac, insa acordul a fost blocat de partidulminoritatii turce MRF. BAT si-a retras propunerea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO