Business Internaţional

Guvernul ungar ar putea scoate piaţa imobiliară locală din amorţire cu un nou program de subvenţii pentru achiziţia de locuinţe. Cuplurile căsătorite vor fi eligibile pentru credite pentru locuinţe cu o dobândă preferenţială de 3%, iar pragurile de împrumut vor fi legate de numărul de copii.

Guvernul ungar ar putea scoate piaţa imobiliară locală...

Autor: Catalina Apostoiu

29.10.2023, 21:45 1548

Ministrul ungar al culturii şi inovaţiei Janos Csak a anunţat recent principalele elemente ale unui nou program de subvenţii pentru achiziţia de locuinţe pentru care cei care locuiesc la oraş vor fi eligibili, relatează Budapest Business Journal.

Csak a declarat că schema de subvenţii pentru achiziţia de locuinţe (CSOK) destinată satelor va rămâne în vigoare, în timp ce programul „Csok Plus“ va fi disponibil pentru cei din localităţi cu o populaţie de peste 5.000 de oameni.

În cadrul noului program, cuplurile căsătorite vor fi eligibile pentru credite pentru locuinţe cu o dobândă preferenţială de 3%. Pragu­rile de împrumut vor fi legate de numărul de copii: 15 milioane de forinţi (40.000 de euro) pentru un singur copil, 30 milioane de forinţi pentru doi copii şi 50 milioane de fo­rinţi pentru trei copii, a adăugat oficialul maghiar.

Nivelul avansului va fi stabilit la 10% din valoarea proprietăţii pentru achiziţiile primelor locuinţe şi la 20% pentru extinderile de locuinţe sau achiziţia unor locuinţe mai mari pentru familii în creştere. Valoarea locuinţelor va fi plafonată la 80 mi­lioane de forinţi pentru primele locuinţe şi la 150 milioane de forinţi pentru extinderi sau achiziţii de locuinţe mai spaţioase.

Creditele vor avea o perioadă cuprinsă între 10 şi 25 de ani.

După naşterea primului copil, debitorii pot solicita o perioadă de graţie de un an pentru rambursarea creditului. După naşterea celui de-al doilea şi fiecărui alt copil, debitorii vor fi scutiţi de plata a 10 milioane de forinţi din suma creditului.

De la lansarea Csok în 2015, 233.000 de familii au participat la program, în timp ce suma alocată acestuia s-a ridicat la 754 miliarde de forinţi (2,04 miliarde de euro), a adăugat Csak.

Acesta a precizat că nu există „limită superioară“ pentru noua schemă. Detaliile privind aceasta vor fi finalizate până la mijlocul lunii noiembrie.

Piaţa imobiliară din Ungaria hibernează, nimeni nefiind dispus să vândă mai ieftin ceva ce a construit sau a cumpărat foarte scump. Tranzacţiile sunt în scădere şi au apărut zvonuri că urmează o perioadă de prăbuşiri brutale ale preţurilor şi chiar colaps parţial pe piaţa imobiliară, scria recent Portfolio.

Noua schemă poate oferi un real ajutor familiilor cu copii atât pentru achiziţionarea primului apartament, cât şi pentru mutarea într-un apartament mai mare din cauza extinderii familiei, revelă o analiză money.hu.

Experţii spun că nu sunt de aşteptat creşteri serioase de preţ pe piaţa imobiliară pe termen scurt din cauza CSOK Plusz. Totuşi, deşi efectul de creştere a preţurilor este limitat, programul poate stimula direct şi indirect piaţa imobiliară.

CSOK Plusz urmează logica schemei de credite pentru bebeluşi lansată de guvernul maghiar. Printr-un program lansat în iulie 2019, guvernul Ungariei oferă cuplurilor căsătorite credite de 10 milioane de forinţi (aproximativ 30.000 de euro) pe care acestea nu sunt nevoite să le ramburseze dacă au trei copii. În plus, împrumuturile pot fi cheltuite pe orice doresc cuplurile şi nu au dobândă.

De anul viitor, suma maximă a creditelor va creşte, în timp ce condiţiile vor deveni mai stricte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO