Business Internaţional

Hong Kong-ul se aproprie tot mai mult de China. Regiunea adoptă o nouă lege a securităţii naţionale care prevede pedeapsa închisorii pe viaţă pentru trădare: „Un moment istoric pentru Hong Kong”

Hong Kong-ul se aproprie tot mai mult de China. Regiunea...

Autor: Valeriu Dănilă

19.03.2024, 16:40 135

Memrbii legislativului din Hong Kong au adoptat marţi în unanimitate o nouă lege a securităţii naţionale la mai puţin de două saptămâni de la depunerea acesteia, scrie Reuters.

Noul proiect prevede predepse mai mari pentru trădare, sabotaj, spionaj sau furtul de secrete de stat, aceastea variind de la câţiva ani la închisoare pe viaţă.

John Lee, liderul Hong Kong-ului, a explicat că adoptarea legii reprezintă „un moment istoric pentru Hong Kong” şi că aceasta va intra în vigoare pe 23 martie.

Statele Unite au sancţionat deja Hong Kong-ul şi pe John Lee de la momentul adoptării vechi legi impuse de China ca urmare a protestelor din 2020.

Autorităţile americane arată că noile măsuri vor reduce libertăţile şi vor folosite „pentru a elimina dizidenţa prin frică şi arestări”.

„Un concept al securităţii naţionale în continuă expansiune va face ca zona să fie mai puţin sigură pentru cetăţenii şi companiile americane, dar şi pentru cetăţenii din Hong Kong care vor să îşi exercite drepturile fundamentale”, conform unei declaraţii a U.S. Congressional-Executive Commission on China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO