Business Internaţional

Hotelurile Hilton au fost cumparate cu 19 mld. euro de cel mai puternic fond de investitii american

05.07.2007, 18:28 60

Fondul de investitii Blackstone a achizitionat marti unul dintre cele mai mari lanturi hoteliere din lume, Hilton Hotels Corporation, pentru circa 19 mld. euro ce va fi platita cash, marcand astfel cea mai mare tranzactie din domeniul hotelier, scrie BBC News.
Achizitia, ce a fost aprobata de comitetul director al companiei Hilton si urmeaza a fi finalizata in ultimul trimestru al anului, va marca trecerea grupului in proprietate privata dupa 61 de ani de la listare.
Cu doua saptamani inainte de anuntarea tranzactiei, Blackstone a scos la tranzactionare pe bursa actiuni in valoare de 3 miliarde de euro, reprezentand 13,2% din companie. Fondatorii companiei, Stephen Schwarzman in varsta de 60 de ani si Peter Peterson in varsta de 81 de ani, au castigat 1,7 miliarde de euro din vanzarea actiunilor de luna trecuta.
Achizitia ridica numarul de hoteluri detinute de compania Blackstone la peste 2.800, ajungand pe locul doi in lume dupa Intercontinental Hotels Group, la o diferenta de 60.000 de camere. Printre brandurile hoteliere detinute de Blackstone se numara acum Hilton, Conrad Hotels & Resorts, Doubletree, Hampton Inn, Hilton Gargen Inn, Hilton Grand Vacations, Homewood Suites si Waldorf-Astoria.
Blackstone a platit 34,8 euro pentru o actiune Hilton, cu 32% mai mult decat pretul de inchidere de marti. Pretul oferit de Blackstone a fost destul de bun pentru a-i determina pe actionari sa vanda. In ultimii 15 ani, fondul de investitii Blackstone a fost cel mai mare investitor privat in sectorul hotelier si este cunoscut pentru reinvestirea profiturilor in extinderea retelelor si imbunatatirea serviciilor. In ultimii trei ani, Blackstone a investit peste 730 de milioane de euro in dezvoltarea retelei LXR, iar brandul companiei La Quinta a inregistrat o crestere de 45% de la achizitia sa in ianuarie 2006.
"Prioritatea noastra a fost intotdeauna maximizarea profitului actionarilor. Pretul obtinut in urma vanzarii este foarte bun. Suntem incantati ca o companie cu asa o reputatie precum Blackstone apreciaza valoarea extinderii globale a retelei noastre si diversitatea de branduri pe care le administram", declara Stephen Bollenbach, director executiv al grupului Hilton.
Hilton Hotels Corporation a anuntat deschiderea a 1.000 de hoteluri in urmatorii zece ani, pentru a face fata cererii in crestere la nivel mondial.
"Achizitia a fost o miscare strategica ce ne va permite dezvoltarea unor servicii tot mai bune pentru clienti. Suntem hotarati sa investim in companie si sa lucram alaturi de proprietari si francizori pentru extinderea continua a retelei si ridicarea standardelor de calitate", a declarat Jonathan Gray, senior managing director la Blackstone.
"Colaborarea eficienta a diviziei de real estate si a celei de investitii ale companiei Blackstone au fost vitale pentru incheierea tranzactiei. Asteptam cu nerabdare sa lucram cu echipa de management a grupului Hilton, pentru a mari valoarea companiei", adauga Michael Chae, senior managing director la Blackstone
Reteaua hoteliera a fost reunita sub controlul unei singure companii in 2006 dupa o diviziune de 42 de ani. Hilton Hotels Corporation a platit 2,4 miliarde de euro pentru achizitionarea celor 400 de hoteluri detinute de filiala din Anglia.
Sumele de bani necesare achizitiei au fost puse la dispozitie de catre bancile Bear Streams, Bank of America, Deutshe Bank, Morgan Stanley si Goldman Sachs. Aceste institutii au oferit si consiliere financiara companiei. Consilierea financiara a grupului Hilton a fost asigurata de UBS Investment Bank si Moelis Advisors, iar cea juridica de catre Sullivan & Cromwell.

Omul din spatele succesului Blackstone

Stephen Schwarzman si-a inceput cariera la banca de investitii Lehman Brothers unde a promovat la functia de director la varsta de 31 de ani. In 1985 deschide impreuna cu partenerul sau Peter Peterson fondul de investitii Blackstone.
Forbes estimeaza averea sa la peste 2,5 miliarde de euro si il claseaza ca fiind al 73-lea cel mai bogat om din Statele Unite. In luna iunie, au aparut zvonuri cum ca acesta ar fi castigat peste 290 de milioane de euro in 2006 si ca actiunile detinute la compania Blackstone valoreaza peste 5,6 miliarde de euro. El figureaza in topul celor mai influente 100 de persoane din lume, potrivit unui clasament intocmit de revista Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO