Business Internaţional

Ideea săptămânii de lucru de patru zile, accelerată de pandemie, câştigă teren la nivel Mondial

Ideea săptămânii de lucru de patru zile, accelerată...

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2022, 22:45 1172

Peste tot în Europa, şi chiar din­colo de continent, guverne sau com­panii lansează experimente cu săptă­mâna de lucru de patru zile. Acestea capătă forme extrem de variate în funcţie de ţară şi sector: o reducere a timpului de lucru, cu sau fără o reducere a salariului, sau zile mai lungi pentru a munci o zi mai puţin, scrie La Tribune.

Guvernul spaniol a lansat recent un program pilot menit să ajute companiile din sectorul industrial să reducă programul de lucru al sala­ria­ţilor fără a le tăia din salarii, în scopul stimulării productivităţii acestora.

În ultimii ani, mai multe între­prinderi mari, cum ar fi Telefonica sau Desigual, au testat deja sau adoptat săptămâna de lucru de patru zile în Spania, însă rar în sectorul industrial şi adesea cu o scădere de salariu.

În Italia, banca Intesa Sanpaolo, cel mai mare angajator privat al ţării, şi-a anunţat intenţia de a propune salariaţilor săi săptămâna de lucru de patru zile cu salarii neschimbate. Ideea vine ca reacţie la „necesitatea ajunge­rii la un echilibru între viaţa profe­sională şi cea privată şi are drept me­nire să transforme banca într-una mai dinamică“, se arată într-un co­mu­nicat al băncii italiene.

Dincolo de Spania şi Italia, nu­me­roase guverne şi întreprinderi din Europa intenţionează să pună în prac­tică săptămâna de lucru de patru zile.

Parlamentul belgian a adoptat la finalul lunii septembrie o reformă a pieţei muncii incluzând posibilitatea ca salariaţii să muncească patru zile pe săptămână.

În Franţa, ultimele companii care au adoptat această formă de organi­zare a muncii includ LDLC, Wel­come to the Jungle sau Elmy. La nivel ge­neral, săptămâna de lucru a fost adoptată doar de 5% dintre companii.

În Marea Britanie, un program pilot lansat în iunie pe şase luni dă rezultate pozitive până acum. 86% dintre companiile participante decla­ră că vor păstra săptămâna de lucru de patru zile după încheierea expe­rimentului.

În Germania, deocamdată în principal startup-urile mai mici sunt cele care experimentează cu săptă­mâna de lucru mai scurtă.

În alte ţări, ca Japonia, compa­nii­le mai mari sunt cele care se aventu­rează pe acest teritoriu, notează Euronews. În 2019, gigantul tech Microsoft a experimentat cu modelul săptămânii mai scurte de lucru timp de o lună, iar mişcarea a dus la creş­terea productivităţii cu 40%.

Între timp, în Noua Zeelandă, 81 de angajaţi ai gigantului Unilever participă în prezent la un experiment de un an cu săptămâna de lucru de patru zile fără reducere salarială.

Şi americanii şi canadienii manifestă un interes ridicat faţă de această idee.

Un sondaj Qualtrics arată că 92% dintre salariaţii americani sunt în favoarea săptămânii de lucrum ai scurte, iar în Canada un sondaj Indeed a găsit că 41% dintre angajatorii locali analizează programe alternative hibride de lucru în urma pandemiei de Covid.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO