Business Internaţional

Imperiul Black are probleme cu platile

03.03.2004, 00:00 17



Hollinger Inc., compania magnatului media Conrad Black, aflata recent in mijlocul unor controversate tranzactii legate de drepturile de vot, nu a reusit sa ramburseze dobanda aferenta unui credit, in valoare de 120 milioane dolari (64 milioane lire sterline). Compania, care nu a dat explicatii referitoare la motivele intarzierii platii, are la dispozitie 30 de zile pentru a plati aceasta suma, inainte de a fi declarata insolvabila, arata BBC News.



Acest incident este doar ultimul dintr-o serie de intamplari nu tocmai favorabile, care au tinut Hollinger pe prima pagina a ziarelor, in ultima vreme. Saptamana trecuta o curte americana de justitie a blocat vanzarea unei parti din Hollinger Inc. miliardarilor britanici Barclay, cu care Black semnase un contract de circa 466,5 milioane dolari (250 milioane lire sterline) pentru a le ceda 70% din drepturile de vot ale companiei. Dupa ce instanta s-a pronuntat impotriva lui Black, apreciind ca acesta "si-a incalcat obligatiile fiduciare si contractuale, in mod repetat si grav", fratii Barclay si-au retras oferta.



Judecatorul american Leo Strine a apreciat ca atitudinea lordului Conrad Black "ameninta in mod serios" grupul de presa Hollinger International, si interesele celorlalti actionari. Black a comentat, dupa incheierea procesului, ca atat el personal, cat si compania sa "in mod respectuos nu pot fi de acord" cu parerea lui Strine, fara a preciza daca aceasta diferenta de opinii se va concretiza intr-un apel. Decizia judecatoreasca nu exclude insa posibilitatea ca fratii Barclay sa-si adjudece pana la urma activele Hollinger, insa nu prin aceste metode.



Principalul punct de atractie al activelor Hollinger il reprezinta controlul asupra trustului de presa Hollinger International, care detine titluri precum Daily Telegraph, Sunday Telegraph si Chicago Sun - Times. Acum trustul va fi probabil scos la licitatie, desi nu se cunosc inca detaliile procesului de vanzare, care va fi intermediat de banca londoneza Lazard.



Aceste tranzactii ar putea atrage un numar important de candidati, din randul fondurilor de investitii private si a grupurilor de presa din Marea Britanie si Statele Unite. Fratii Barclays nu au respins posibilitatea de a inainta o oferta prin intermediul bancii Lazard.



Omul de afaceri Richard Desmond, proprietarul cotidianului Daily Express, este interesat sa preia publicatia Daily Telegraph. In acest context, el a vandut o parte din revistele detinute, pentru a evita eventualele probleme antitrust care ar putea aparea in cazul semnarii unui contract.



Criza financiara a fost declansata de conflictul dintre Hollinger International si omul de afaceri Conrad Black, inceput in noiembrie 2003. La acea data, grupul de presa l-a demis pe Black din postul de director executiv si l-a dat in judecata pentru insusirea necuvenita a circa 200 de milioane de dolari.



Hotararea tribunalului american privind blocarea vanzarii catre fratii Barclays include o clauza potrivit careia Hollinger International trebuie sa ofere companiei-mama sprijin financiar pe termen scurt. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO