Ramura de minerit din imperiului de business al celebrului miliardar israelian Beny Steinmetz, implicat în proiectul Roşia Montana, a intrat în insolvenţă, în lumina unor noi acuzaţii grave, scrie Financial Times.
Compania este acuzată că ar fi orchestrat o schemă de mituire a unor oficiali pentru a câştiga un contract în vestul Africii.
Un tribunal din Guernsey, unde BSG Resources este înregistrată, a aprobat cererea companiei să fie condusă de un administrator independent.
Malcom Cohen, parneter la firma de consultanţă BDO, care se va ocupa de administrarea firmei lui Steinmetz, a declarat că, dacă se iau în calcul datoriile firmei, BSGR este insolventă, potrivit FT.
Potrivit acestuia, noul statut al firmei înseamnă că BSGR se va bucura de acum de o scutire temporară de orice acţiuni în justiţie care ar putea fi făcute împotriva companiei.
”Este o situaţie complicată. Sunt litigii în desfăşurare, şi, evident, administratorii vor lucra alături de consilierii legali şi avocaţi pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Cohen.
BSGR este în centrul unei investigaţii penale de corupţie în SUA, Elveţia şi Israel. Până în prezent, nici BSGR şi nici Steinmetz nu au fost acuzaţi încă în investigaţie.
Printre ultimele decizii ale dictatorului din Guinea Lansana Conte înainte de moartea acestuia în 2008 a fost să ia drepturile de minerit de la Rio Tonto şi să le ofere grupului BSGR. În 2014, guvernul din Guinea a ajuns la concluzia că BSGR ar fi obţinut drepturile prin mită, şi i-a anulat contractul.
BSGR susţine că nu a făcut nimic ilegal şi că este victima unei conspiraţii. Aşa că a dus cazul cu Giunea în faţa unui tribunal internaţional de arbitraj, cerându-şi înapoi drepturile de exploatare. După ce s-a aflat că Mamadie Toure, soţia dictatorului care ar fi acceptat mita de la BSGR, s-a mutat în Florida, Statele Unite, procurorii americani au deschis în 2013 o investigaţie împotriva companiei israeliene, pentru corupţie şi spălare de bani.
În 2014, autorităţile americane au obţinut cooperarea lui Toure, şi l-au condamnat pe Frederic Clinis, un fost reprezentant al BSGR în Guinea, pentru încercarea de îngropare a dovezilor.
BSG Resources era unul dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, companie înregistrată în Canada, care deţine aproximativ 80% din acţiunile Rosia Montana.