Business Internaţional

Imperiul familiei germane Merckle incepe sa se destrame

08.01.2009, 17:31 12

Familia germana Merckle a anuntat ca creditorii au cazut de acord sa-i acorde un imprumut punte pentru holdingul VEM Vermofensverwaltung, ceea ce creeaza premisele unei divizari a imperiului economic al familiei, scrie International Herald Tribune.

Ratiopharm, un producator de generice care a fost interesat de intrarea pe piata romaneasca, va fi vandut, iar Ludwig Merckle se va retrage din pozitia de director al VEM ca parte a intelegerii incheiate cu bancile, au anuntat reprezentantii VEM. "Ne bucuram ca am gasit o solutie", se arata intr-o declaratie a familiei Merckle. "Operatiunile Ratiopharm, cat si ale altor companii in cadrul carora VEM detine participatii, sunt in mod fundamental solide."
Planul de salvare a fost anuntat la doua zile dupa ce Adolph Merckle, cel care a pus bazele afacerilor familiei, s-a sinucis aruncandu-se in fata unui tren. Merckle, a carui avere de 9,2 mld. dolari il facea unul din cei mai bogati oameni ai lumii, a luat aceasta decizie in conditiile in care imperiul sau se prabusea sub povara in crestere a datoriilor, a declarat familia acestuia.
Ludwig Merckle este unul din cei patru copii ai lui Adolf.
In ultimele luni ale vietii, Adolf Merckle negociase finantarea de urgenta dupa ce valoarea actiunilor companiei HeidelbergCement se prabusise, iar pariurile sale pe evolutia actiunilor Volkswagen se dovedisera gresite, companiile sale intrand in criza de lichiditati.
Cel putin 30 de banci au fost implicate in discutii, incluzand Commerzbank, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland si Landesbank Baden-Wurttemberg.
Actiunile HeidelbergCement, in cadrul careia Merckle detine o participatie importanta, au avansat cu 1,33 euro sau 4,2% pe bursa din Frankfurt.
Creditorii familiei Merckle vor incerca probabil sa scape de HeidelbergCement cand conditiile de pe piete se vor imbunatati, indica un analist din cadrul Collins Stewart.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO