Business Internaţional

Impulsionarea economiei, întărirea poziţiei pe scena mondială, beneficii pentru consumatori: îşi va atinge naţionalizarea sectorului telecom a Ungariei obiectivele?

Impulsionarea economiei, întărirea poziţiei pe scena...

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2023, 00:06 3507

Prin achiziţii şi deţineri de ac­ţiuni, guvernul ungar, condus de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, îşi manifestă din ce în ce mai ferm determinarea de a întări rolul statului în sectorul telecomunica­ţiilor, argumentând că acest lucru va da un impuls economiei Ungariei, va întări poziţia acesteia pe scena glo­bală şi va fi benefic pentru consu­ma­tori, potri­vit developingtelecoms.com.

Pentru guvernul maghiar, teleco­municaţiile sunt o prioritate de top după sectoarele energiei, bancar şi media. Fei Liu de la ABI Research remarcă însă că în pofida focusului semnificativ din partea guvernului, transformarea digitală a Ungariei avansează într-un ritm mai lent decât era de aşteptat.

În luna august a anului trecut, sta­tul maghiar a achiziţionat împreu­nă cu firma locală de IT 4iG divizia ma­­ghiară a Vodafone, care a ieşit acum de pe piaţă. La momentul vân­zării, CEO-ul Vodafone, Nick Read re­mar­ca faptul că guvernul lui Orban a prezentat o „strategie clară de a clă­di un campion naţional“ în sectorul ICT, însă în mod semnificativ acesta a scutit achiziţia de analiza autorită­ţilor antitrust, evidenţiind eforturile lui Orban de a avansa către un mediu de „capitalism de cumetrie“, cu oli­garhii având legături puternice cu Fidesz sporindu-şi influenţa în sec­toare strategice.

Guvernul maghiar argumen­tea­ză că naţionalizarea sectoarelor stra­te­gi­ce va fi benefică pentru econo­mie, iar Liu remarcă faptul că teo­retic piaţa ar putea deveni astfel mai com­petitivă. Totuşi, Jozsef Martin, direc­tor executiv al Transparency Inter­national Ungaria, arată că brandul de „naţionalism economic“ al Ungariei depinde atât de mult de finanţare UE, încât acesta ar putea avea efectul opus: dacă multinaţio­nalele părăsesc piaţa, mediul concu­renţial ar putea deveni mai inegal, atrăgând atenţia UE.

Totuşi, dacă UE ar opta mai apoi să aplice presiuni financiare asupra guvernului maghiar prin reţinerea fon­durilor, acest lucru ar afecta de asemenea firmele străine de pe piaţă. Prin urmare, un compromis este cel mai probabil scenariu.

În pofida eforturilor făcute de Un­garia pentru întărirea controlului statului în sectoare strategice, spre beneficiul aliaţilor premierului Orban, datele statistice nu indică în prezent că investiţiile străine directe ar fi în scădere. Într-adevăr, acestea au atins un nivel record anul trecut.

Strategia lui Orban se aplică în funcţie de sector în funcţie de importanţa strategică a fiecăruia dintre acestea, iar multe firme străine din alte sectoare primesc stimulente pentru a rămâne pe piaţa locală, poate pentru a asigura un nivel minim al ISD-urilor, deşi motivele nu sunt clare, iar situaţia este complexă.

Însă deşi există beneficii la nivel teoretic legate de intervenţia statului în sectorul ungar al telecomunicaţiilor, se pare că nici consumatorii, nici companiile străine nu beneficiază de pe urma acesteia în prezent.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO