Business Internaţional

În ciuda taxelor vamale, deficitul comercial al Statelor Unite cu China a crescut în semestrul I

În ciuda taxelor vamale, deficitul comercial al Statelor...

Autor: Tudor Ionescu

14.08.2018, 12:55 131

Deficitul comercial al Statelor Unite cu China de pe luna iunie a atins cifra de 33,4 miliarde de dolari, fiind al doilea cel mai mare din semestrul I, arată datele centralizate de Biroul de Recensământ al Statelor Unite.

Puse laolaltă însă, deficitele comerciale înregistrate în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie trec de 185 de miliarde de dolari. Această valoare este mai mare decât cea a primului semestru din 2017, care a fost de aproximativ 170 de miliarde de dolari. Este, de asemenea, mai mare şi decât deficitul de pe primul semestru al anului 2016.

Această evoluţie a avut loc în ciuda taxelor vamale impuse Statelor Unite Chinei în lunile anterioare.

Şi în situaţia în care tendinţa actuală se menţine şi în al doilea semestrul, deficitul comercial al Statelor Unite cu China ar putea fi chiar mai mare decât cele înregistrate în anii precedenţi. Anul trecut, de exemplu, deficitul total a fost 375,5 miliarde de dolari. Cel din 2016 a fost de 346,9 miliarde de dolari, iar cel din 2015 a totalizat 367,3 miliarde de dolari.

Statele Unite a înregistrat, însă, deficite comerciale cu China încă de la mijlocul anilor 80'. În 1985, de exemplu, - ultimul an pentru care Biroul de Recensământ al Statelor Unite oferă date - Statele Unite a avut un deficit comercial de 6 miliarde de euro.

Creşterea deficitului comercial a avut loc în paralel cu creşterea producţiei industriale a Chinei, precum şi cu cea a exporturilor. Acestea două au fost o consecinţă directă a procesului de reformare şi deschidere a economiei chineze iniţiat de Deng Xiaoping în 1979.