Business Internaţional

În condica de întâlniri a Ursulei von der Leyen, şefa Comisiei Europene, domină lobby-ul industriei germane

În condica de întâlniri a Ursulei von der Leyen, şefa...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2024, 00:05 152

Sectorul privat şi în special companiile germane au avut acces privilegiat la preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen de când aceasta şi-a preluat mandatul, în 2019, arată datele oficiale despre activitatea de lobby de la Bruxelles. Acest lucru ar putea fi de înţeles dacă este luat în considerare că Von der Leyen este din Germania. Poate că îi place să discută în germană, scrie Politico.

Şefa CE a anunţat că doreşte să-şi păstreze locul de muncă după un prim mandat zguduit de crizele provocate de pandemie şi de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei. Ambele evenimente au venit cu pericole economice. În tot acest timp, ea a interacţionat profund cu sectorul privat, iar companiile cu sediul în Germania natală s-au bucurat de cel mai larg acces.

Comisarii europeni – în special preşedintele executivului – ar trebui să-şi lase loialitatea naţională la uşa de intrare în clădirea Berlaymont. Un pur­tător de cuvânt al Comisiei a spus că este exact ceea ce a făcut şi Von der Leyen şi că angajamentul ei cu indus­tria reflectă provocările fără prece­dent cu care s-a confruntat blocul de când aceasta a preluat mandatul în 2019, precum şi impulsul ei pentru un viitor mai ecologic şi mai digital.

Dar, după cum arată cifrele, preşedinta Comisiei s-a întâlnit cu o mulţime de companii cu sediul în Germania. Întreprinderile germane reprezintă un sfert din toate com­paniile pe care preşedinta Comisiei le-a întâlnit până acum în mandatul său – o proporţie care este aproxima­tiv în concordanţă cu ponderea Ger­ma­niei în PIB-ul UE.

Organizaţiile cu sediul în SUA sunt, de asemenea, proeminente – la egalitate sau chiar peste cele fran­ceze. Peste un sfert dintre organiza­ţiile care s-au întâlnit cu Von der Leyen îşi au sediul în Belgia.

Acest lucru se da­torează faptului că o mare parte din­tre acestea sunt grupuri de lobby ca­re reprezintă interese paneuro­pene, cum ar fi grupuri industriale, or­gani­zaţii umbrelă sau ONG-uri, lobbyşti profesionişti care îşi desfăşoară acti­vi­tatea în numele clienţilor lor sau entităţi din afara UE care îşi insta­lează sedii la Bruxelles pentru a fi mai aproape de nucleul politicii UE.

Înclinaţia lui Von der Leyen pentru întâlniri cu organizaţii din ţara ei de origine nu este unică. Thierry Breton, actualul comisar al UE din partea Franţei pentru piaţa internă, pare să le fi dat o şansă în plus pentru a discuta cu el companiilor şi grupurilor de interese franceze – dar, spre deosebire de von der Leyen, el nu a fost atât de primitor cu americanii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO