Business Internaţional

În Europa de Est, dobânzile vor continua să scadă, problema e viteza. Căderea forintului descurajează banca centrală ungară, în timp ce îmblânzirea inflaţiei îi impulsionează pe cehi

În Europa de Est, dobânzile vor continua să scadă,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.01.2024, 22:57 173

În Ungaria, planul băncii cen­trale de a accelera relaxarea politicii monetare a fost dat peste cap după ce un conflict între banca centrală şi guvern şi unul cu UE au dat de pă­mânt cu forintul. În Cehia, un ban­cher central a declarat că strategii ar putea analiza accelerarea ritmului re­du­cerilor de dobânzi cu inflaţia slăbind la niveluri „relativ standard“. În Polonia, reduceri ale dobânzii cu 50-75 de puncte bază reprezintă un scenariu realist, potrivit economiştilor.

Consiliul Monetar al băncii centrale a Ungariei a scăzut ieri rata de bază a dobânzii cu doar 75 de puncte de bază, sfidând aşteptările analiştilor. După pasul prudent, este de aşteptat să vină mesaje mai stricte, dar în acelaşi timp banca centrală încă nu poate exclude posibilitatea unei reduceri mai mari, de 100 de puncte bază, scrie Portfolio.

Anterior, experţii se aşteptau ca banca centrală să accelereze rata de reducere a dobânzii de la 75 de puncte bază la 100 de puncte bază. Cu toate acestea, banca centrală a păstrat ritmul, ceea ce poate fi interpretat în mod clar ca un pas prudent.

Scăderea peste aşteptări a infla­ţiei ar fi deschis calea pentru o redu­cere mai mare a dobânzii, însă forintul a înregistrat cele mai slabe performanţe la nivel mondial, ceea ce a creat incertitudine pentru consi­liul monetar al băncii centrale.

Forintul a suferit cel mai pro­nun­ţat declin la nivel mondial de când viceguvernatorul băncii centra­le Bar­nabas Virag a declarat pe 17 ianuarie că aceasta se îndreaptă către reduceri mai ample de dobânzi. Moneda a slăbit de atunci cu 2,6% în raport cu euro la un minim pe aproape patru luni, potrivit Bloomberg.

Deprecierea s-a accelerat după ce ministerul economiei a prezentat un plan de înlocuire a dobânzii de referinţă pentru majoritatea credi­telor.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Planul a fost ferm respins de către banca centrală. Presiunea asupra forintului a crescut şi din cauza conflictului dintre Ungaria şi UE.

În Cehia, Tomas Holub, membru al consiliului monetar al băncii centrale, a declarat că strategii ar putea lua în calcul accelerarea ritmului reducerilor de dobânzi, în condiţiile în care inflaţia coboară către niveluri „relativ standard“.

Potrivit acestuia, opţiunile pentru şedinţa din 8 februarie includ reducerea dobânzii de referinţă cu 25 sau 50 de puncte bază după ce strategii au început relaxarea politicii monetare luna trecută cu o reducere de un sfert de punct procentual la 6,75%, prima reducere din peste trei ani.

„Pentru mine personal, dezbaterile vor privi acum ritmul reducerilor“, a declarat Holub.

În Polonia, reduceri ale dobânzii cu 50-75 de puncte bază reprezintă un scenariu realist, a declarat Grzegorz Maliszewski, economist-şef al Bank Millennium, pentru tvn24.pl.

Potrivit acestuia, alte bănci centrale îşi relaxează politica monetară, astfel că lipsa modificărilor ratelor din Polonia ar creşte riscul unei creşteri a cursului zlotului, ameninţând competitivitatea exporturilor poloneze.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO