Business Internaţional

În plină criză, spaniolii renunţă la serviciile de telefonie mobilă

În plină criză, spaniolii renunţă la serviciile de...

Autor: Vlad Popescu

18.12.2012, 13:25 3993

Spaniolii au renunţat în număr mare la serviciile de telefonie mobilă în luna octombrie, din cauza impactului recesiunii asupra populaţiei, cei mai mari operatori continuând să piardă cotă de piaţă în favoarea companiilor mai mici care oferă preţuri mai bune la telefoane.

Asemenea altor economii occidentale, în Spania numărul telefoanelor mobile este mai mare decât cel al locuitorilor.

Economia împotmolită în recesiune şi şomajul ajuns la cote record, de peste 25%, au declanşat o avalanşă de deconectări de la reţelele mobile. Numai în luna octombrie, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut cu aproape 500.000, potrivit datelor anunţate de agenţia de reglementare în telecom CMT, preluate de CNBC.

Movistar, operatorul local al grupului Telefonica, a pierdut 284.000 de utilizatori în octombrie, în timp ce Vodafone, a doua mare companie de pe piaţă, are cu 278.000 mai puţini clienţi, potrivit CMT.

Raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, numărul telefoanelor mobile active a scăzut cu 3,8%.

"Sectorul telefoniei mobile nu îşi revine. Am bifat cea de-a noua lună consecutivă de scăderi. Companiile mai mici câştigă clienţi dar nu pot compensa pentru pierderile Movistar, Vodafone şi Orange", notează agenţia guvernamentală.

Operatorii de comunicaţii mobile din Spania au declanşat în ultimele luni un "război al preţurilor", Telefonica şi Vodafone pierzând din cota de piaţă după ce au decis, în primăvară, să nu mai ofere telefoane mobile la preţuri subvenţionate.

Movistar a pierdut aproape 2 milioane de clienţi din martie, când a încetat să subvenţioneze terminalele, potrivit CMT. În încercarea de a reveni, compania a introdus în octombrie pachete cu abonamente la mai multe servicii (internet broadband, linie de telefonie fixă şi linie mobilă) la preţuri promoţionale.

Orange şi Vodafone au lansat oferte asemănătoare, iar Vodafone a reintrodus în noiembrie telefoanele la preţuri subvenţionate.

CMT a precizat că numărul persoanelor care au migrat către altă reţea în octombrie a fost de 475.000.

Cota de piaţă a Telefonica a scăzut în octombrie la 37%, de la 40% în perioada similară a anului trecut, în timp ce Vodafone a coborât uşor, de la 28% la 27%.

Orange, al treilea operator de pe piaţă, care nu a scos din ofertă telefoanele subvenţionate, a crescut de la 20% la 21%, însă a piedut în octombrie aproape 15.000 de numere.

Grupul olandez KPN a anunţat luni că Orange va prelua micul operator spaniol low-cost Simyo, câştigând astfel aproape 380.000 de clienţi. Orange intenţionează să păstreze modelul low-cost la Simyo şi nu va modifica tarifele.

France Telecom, compania mamă a Orange, ar putea prelua şi Yoigo, al patrulea operator din Spania, controlat de grupul suedez TeliaSonera. Yoigo a redus preţurile în noiembrie şi a anunţat că va oferi, începând din decembrie, cele mai reduse tarife din Spania pentru apeluri de voce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO