În ţara în care folosirea dolarului este pedepsită cu moartea, nord-coreenii apelează tot mai mult la valuta străină pentru a supravieţui

3 iun 2013 Autor: Radu Racu

Valuta chineză şi dolarul american devin tot mai folosite în Coreea de Nord, o infracţiune pedepsită cu moartea în statul totalitar, scrie Reuters
 
Folosirea yuan-ului chinezesc şi a dolarului american în Coreea de Nord este tot mai frecventă, după ce o operaţiune de denominare din 2009 a lăsat milioane de oameni fără economiile făcute până atunci, susţin experţi ai teritoriului nordic şi refugiaţi politici.
 
Coreea de Nord a decretat folosirea dolarului american o infracţiune care se pedepseşte cu moartea în luna septembrie a anului trecut.
 
Pe piaţa neagră, valoarea won-ului, moneda nord-coreeană, a scăcut cu 99% faţă de dolarul american de la reevaluarea din 2009, conform unui raport emis de Daily NK, o agenţie de ştiri sud-coreeană specializată pe monitorizarea teriotoriului nord-coreean.
 
Coreea de Nord este unul dintre cele mai ermetice state din lume şi este dificil de prezis ce impact are folosirea valutei străine în finanţele locale, însă experţi economici susţin că autorităţile de la Phenian au dificultăţi majore în implementarea politicilor economice în condiţiile apariţiei unui sistem monetar care funcţionează paralel.
 
Analiştii de la Institutul de Cercetare Economică Samsung estimează valuta străină aflată în circulaţie în Coreea de Nord la circa 2 miliarde de dolari în luna aprilie, în condiţiile în care valoarea totală a economiei nordice este estimată la 21,5 miliarde de dolari.Phenianul nu publică  niciun fel de date oficiale macroeconomice.
 
Cuvinte cheie:
dolar
, coreea de nord
, reuters

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide