Business Internaţional

In Uniunea Europeana actiunea de aur isi pierde din stralucire

14.05.2003, 00:00 54

Cel mai inalt for juridic al Uniunii Europene a decis ca Marea Britanie si Spania se fac vinovate de a fi incalcat legislatia Uniunii Europene cu privire la detinerea de "actiuni de aur", ce permit mentinerea controlului statului asupra companiilor privatizate.
Curtea Europeana de Justitie a decis ca, prin detinerea controlului asupra unor companii cum ar fi British Airports Authority (BAA), Rolls Royce, Repsol-YPF, Telefonica, BBVA si Endesa, guvernele tarilor respective au incalcat tratatul UE, restrictionand libera circulatie a capitalului, una dintre caracteristicile principale ale unei pietei unice. Detinerea de actiuni de aur este permisa numai in cazul in care este mentinut un anumit control asupra unor companii din sectorul serviciilor publice, fara ca acest control sa fie excesiv.
Decizia respectiva va afecta probabil o serie de actiuni initiate in instanta de catre Comisia Europeana impotriva detinerii de catre guverne a unor actiuni de aur in cadrul unor companii cum ar fi Telecom Italia, TPG, grupul olandez din sectorul infrastructurii si aeroportului din Copenhaga.
Totusi, desi unele scheme vor fi anulate sau reduse, va fi mentinut acelasi control asupra unor grupuri cum ar fi BAE Systems sau unor companii ca Rolls Royce, acest tip de control continuand sa fie compatibil cu tratatul UE.
Curtea a respins argumentul adus de Marea Britanie, legat de inexistenta unei astfel de restrictii de capital in cazul BAA. De asemenea, a respins acuzatia Marii Britanii legata de discriminarea altor companii ale altor state membre ale Uniunii Europene. In plus, instanta a aratat ca orice reglementari ce limiteaza achizitionarea de actiuni de catre persoane si participarea acestora la actionariatul unor companii reprezinta obstacole in calea liberei circulatii a capitalului.
Curtea a remarcat de asemenea ca reglementarile cuprinse in legislatia privind privatizarea, adoptate in 1995, reprezinta un obstacol in calea liberei circulatii a capitalului din moment ce nici compania din sectorul tutunului, Tabacalera, nici Argentaria, un grup bancar, nu sunt furnizoare de servicii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO