Business Internaţional

Înapoi în spaţiu: CE semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliţilor Copernicus cu Arianespace

Înapoi în spaţiu: CE semnează un nou contract de...

Autor: Andreea Tobias

02.12.2022, 12:22 23

Comisia semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliţilor Copernicus cu Arianespace, pentru a-şi consolida autonomia şi fiabilitatea accesului la spaţiu.

Între 2023 şi 2026, Arianespace va efectua 6 lansări Vega-C pentru Copernicus, Programul Uniunii Europene de observare a Pământului. Semnarea contractului marchează o etapă majoră în eforturile depuse de UE cu scopul de a deveni un client strategic pentru achiziţionarea de servicii de lansare europene, de a-şi consolida suveranitatea tehnologică şi de a-şi asigura un acces autonom, fiabil şi rentabil la spaţiu.

Serviciile de observare a Pământului şi datele furnizate de Copernicus sunt esenţiale în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni. UE dispune deja de o constelaţie de şapte sateliţi Sentinel Copernicus operaţionali (Sentinel-1A, Sentinel-2A şi 2B, Sentinel-3A şi 3B, Sentinel 5P, Sentinel-6A). Aceşti sateliţi contribuie la furnizarea de date şi servicii preţioase pentru o gamă largă de aplicaţii cotidiene, de la agricultură sau răspunsul în situaţii de criză la combaterea schimbărilor climatice, acestea fiind doar câteva exemple.

Contractul cu Arianespace va acoperi nevoile în materie de servicii de lansare cu Vega-C pentru următorii cinci ani. Acest contract va asigura reînnoirea constelaţiei Copernicus (Sentinel-1C, Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C) şi punerea pe orbită a unor noi capacităţi de observare (sateliţii Sentinel CO2M A şi B). Toate lansările sunt programate să aibă loc de pe spaţioportul Kourou din Guyana Franceză.

Acest contract cu Arianespace nu include serviciile de lansare pentru viitorii sateliţi Galileo, pentru care negocierile sunt în curs de desfăşurare.

„În paralel, Comisia îşi va intensifica eforturile de accelerare a disponibilităţii unor noi sisteme de lansatoare în UE, pentru a spori competitivitatea, flexibilitatea şi reactivitatea, în special prin intermediul iniţiativei „bilet de zbor”, care urmează să fie operaţională în 2023. UE va acţiona ca un client strategic pentru achiziţionarea de servicii de lansare care răspund nevoilor sale instituţionale, în special programul său de demonstrare şi de validare pe orbită”, informează CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO