Business Internaţional

Încă o decizie anunţată fără date concrete. Europa va mări fondul de salvare a zonei euro fără să ştie cu cât

Încă o decizie anunţată fără date concrete. Europa va mări fondul de salvare a zonei euro fără să ştie cu cât

Autor: Adrian Voicu, Valentin Vidu - Mediafax

30.11.2011, 10:08 743

Ministrii de finanţe din zona euro au anunţat că vor mări puterea de foc a fondului de salvare a zonei de criza datoriilor, fără însă a spune cu cât, existând posibilitatea apelului la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru susţinere, după ce costurile de împrumut ale Italiei au împins regiunea mai aproape de dezastru, informează Reuters.

"Situaţia din Europa şi din întreaga lume s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele săptămâni. Stresul de pe pieţe s-a intensificat", a declarat Christian Noyer, guvernatorul băncii centrale a Franţei şi membru în consiliul BCE.

Eurogroup, care aduce laolaltă miniştrii de finanţe din cele 17 state membre ale zonei euro, a convenit marţi asupra unui plan de a asigura 20%-30% din noile emisiuni de obligaţiuni emise de ţările aflate în dificultate şi de a realiza fonduri de investiţii comunce pentru atragerea investitorilor străini în vederea cumpărării de obligaţiuni euro.

Ambele programe vor fi operaţionale începând cel mai târziu din ianuarie Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) urmând să aibă disponibile resurse de aproximativ 250 de miliarde de euro, a spus preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Oficialii europeni speră ca Fondul Monetar Internaţional să participe şi să susţină noua putere de foc acordată EFSF.

Forţa de intervenţie a Fondului de susţinere a ţărilor în dificultate din zona euro (EFSF) probabil că nu va atinge suma de 1.000 de miliarde de euro prevăzută iniţial, din cauza situaţiei de pe pieţe, a recunoscut marţi seara Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

"Nu am revăzut ambiţiile în scădere, dar condiţiile s-au schimbat, deci, probabil că (EFSF) nu va fi (în valoare) de 1.000 de miliarde (de euro), ci mai puţin, dar va fi totuşi (o sumă) substanţială", a declarat liderul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Monetare, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

"Nu este posibil să oferim o sumă exactă, pentru că circumstanţele s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni, de la ultimul summit (european). Practic, este imposibil să avansăm o sumă, dacă vrem să rămânem serioşi", a insistat el în faţa jurnaliştilor.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au fost de acord să multiplice forţa de intervenţie a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF) printr-un sistem de asigurare parţială a unor împrumuturi din partea unor investitori în ţări fragile din cadrul Uniunii Monetare, dar fără să avanseze o sumă pentru evaluarea capacităţii de intervenţie a Facilităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO