Business Internaţional

Inca un bancher de pe Wall Street a platit cu functia pierderile cauzate de criza ipotecara din SUA

Inca un bancher de pe Wall Street a platit cu functia pierderile cauzate de criza ipotecara din SUA

Plecarea lui Zoe Cruz a venit dupa ce Morgan Stanley a semnalat posibile pierderi aferente ultimului trimestru al acestui an

07.12.2007, 15:01 16

Pana de curand copresedinte al Morgan Stanley, Zoe Cruz a fost considerata cea mai puternica femeie de pe Wall Street. Dupa ce a fost alaturi de institutia de credit vreme de peste un sfert de secol, Cruz a fost nevoita sa demisioneze pe fondul pierderilor de 3,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) generate de criza creditelor ipotecare subprime pe care le-a inregistrat banca, scrie The Wall Street Journal.
Chiar daca Cruz parea sa fi scapat de valul plecarilor sonore de la Citigroup si Merrill Lynch care au zguduit Wall Street-ul, acest lucru nu s-a intamplat, pierderile financiare ale Morgan Stanley, dar si alte aspecte comportamentale ale femeii cu un salariu de 30 de milioane de dolari anual contribuind la demiterea sa.
Anumite persoane din cadrul institutiei de credit au inceput sa aiba indoieli in privinta lui Cruz deoarece aceasta nu s-a invinovatit pe sine pentru pierderile suferite de Morgan Stanley, ci a preferat sa arunce toate lucrurile negative in spinarea colegilor sai de munca. Printre aceste persoane se numara si John Mack, director executiv la Morgan Stanley, unul dintre cei care au sustinut-o in repetate randuri pe Cruz.
Fostul copresedinte al bancii americane a fost criticat si pentru faptul ca nu a putut sa gestioneze riscurile la care s-a expus divizia de obligatiuni a Morgan Stanley, o afacere pe care Cruz a construit-o si a dezvoltat-o peste ani si pentru care a purtat diverse clinciuri cu veteranul bancher de investitii Robert Scully.
De asemenea, Cruz a facut lobby in ceea ce priveste anumite miscari organizationale importante despre care anumite persoane din conducerea Morgan Stanley au spus ca au fost facute arbitrar.
Totusi, debarcarea lui Cruz s-a facut neasteptat. Board-ul institutiei de credit s-a intalnit prin telefon, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile, cea mai puternica femeie de pe Wall Street a fost informata de decizia nefavorabila.
Cruz nu a putut fi contactata pentru a comenta decizia bancii, dar un purtator de cuvant al Morgan Staney a afirmat ca Zoe Cruz nu doreste sa discute pe baza unei decizii furnizate de companie.
"Realizarile record pe care le-a avut Zoe pe parcursul celor peste 25 de ani pe care i-a petrecut la Morgan Stanley vorbesc de la sine. Ea a contribuit enorm la realizarile institutiei si a muncit pana la epuizare pentru a construi si a intari imaginea globala a Morgan Stanley", se arata intr-un comunicat al bancii.
Plecarea lui Zoe Cruz a venit dupa ce Morgan Stanley a semnalat posibile pierderi aferente ultimului trimestru al acestui an. Aceste pierderi, despre care anumiti analisti au precizat ca s-ar putea cifra la 1,2 miliarde de dolari (810 milioane de euro) atunci cand Morgan Stanley isi va anunta rezultate financiare, se vor adauga pierderilor de 2,5 miliarde de dolari (1,69 miliarde de euro) din trimestrul al treilea.
Intrebata despre pierderile inregistrate de banca din tranzactiile bursiere aferente trimestrului al treilea, Cruz a aparat traderii. Ea a afirmat ca acestia sunt extrem de competenti si ca au adus firmei miliarde de dolari in decursul anilor. Lucru confirmat si de decizia Morgan Stanley din vara, care a decis sa acorde diviziei de tranding mai multi bani care sa fie jucati la bursa.
Dar cand grupul a suferit pierderi importante, chiar si 390 de milioane de dolari intr-o singura zi, Cruz si Tom Daula, chief risk officer la Morgan Stanley, i-au fortat pe traderi sa-si retraga investitiile, au spus anumite persoane din cadrul bancii. Cruz si Daula au considerat ca Morgan Stanley se expune la riscuri mult mai mari decat oricare alta firma de brokeraj. Demersul celor doi a fost insa pus la indoiala de anumiti traderi in momentul in care situatia de pe pietele de capital s-a redresat.
Chiar si inainte ca Morgan Stanley sa inregistreze pierderile din trimestrul al treilea, stilul de conducere al lui Cruz reprezenta o problema. Anumiti bancheri si traderi ai bancii nu au privit cu ochi buni suportul pe care Cruz i l-a acordat fostului CEO al institutiei, Philip Purcell, care a parasit compania in 2005.
Mack, 63 de ani, omul care a sustinut-o in repetare randuri pe Cruz, i-a pregatit pe cei care urmau sa o inlocuiasca cu mult inainte ca Zoe Cruz sa fie indepartata. Walid Chammah, seful pe Europa al Morgan Stanley, si James Gorman au fost numiti copresedinti ai Morgan Stanley chiar in ziua demiterii lui Cruz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO